Splitu pet milijuna kuna za obnovu kulturne baštine

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 18. studeni 2016. u 14:22
Stadion na Poljudu dio projekta/Borna Filić/PIXSELL

Projekt predviđa uspostavu Muzeja Poljuda i interpretacijskog centra Hajduka.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za projekte EU Tomislav Petric i gradonačelnik Ivo Baldasar u srijedu su u Splitu potpisali Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od pet milijuna kuna namijenjenih integralnom programu obnove kulturne baštine naslovljen "Split – mjesto dodira sporta i kulture".  

Naime, rezultati su to natječaja Europskog fonda za regionalni razvoj na koji se Split prijavio krajem siječnja ove godine, a u čijoj će realizaciji kao projektni partneri sudjelovati i Turistička zajednica grada Splita te Javna ustanova Športski objekti. Kako ističu iz Splitsko – dalmatinske županije, navedena će ulaganja omogućiti da se sport i kultura kao dvije važne odrednice identiteta grada Splita integriraju u jedinstvenu cjelinu te postanu elementom novog održivog turističkog razvoja. Za realizaciju projektnih aktivnosti predviđeno je razdoblje od 18 mjeseci, zaključno s 1. srpnjem 2018. godine, dok je kao konačni cilj postavljena nova jedinstvena turistička ponuda i proizvod temeljen na do sada nedovoljno iskorištenoj povijesti Splita iz područja sporta i kulture.

Projekt će obuhvatiti nekolicinu splitskih sportskih objekata, od Poljuda i košarkaše dvorane na Gripama do teniskih terena na Firulama te brojna druga arheološka nalazišta. Kako je primijećeno, ove su lokacije prepoznate u regionalnom i nacionalnom kontekstu, ali ne i kao turističke atrakcije pa se navedenim projektnim aktivnostima planira dodatno naglasiti njihova vrijednost.  Konkretno, predviđene aktivnosti podrazumijevaju uređenje i uspostavu Muzeja Poljuda i interpretacijskog centra Hajduka, kao i interpretativne rute "Poljud – Arhitektonska baština" kojom će Poljud zasluženo postati jedno od mjesta koje će arhitekti ili povjesničari kulture posjećivati sa zanimanjem.

U planu je i izrada interpretativnih sportskih ruta koje bi obuhvatile značajna mjesta sporta poput Košarkaškog kluba Split, Bazena Poljud, Teniskih terena, Lučice Labud i baštine poput crkve Sv. Trojice u blizini splitskog brodogradilišta. Najavljena je i uspostava znanstveno-edukativnog parka "Antička luka" i interpretativne rute "Baština sporta u Splitu" koji će stvaranju kvalitetnog koncepta valorizacije antičke luke i lokalne sportske baštine dati novi zamah. Također, izradit će se i kompletna dokumentacija za buduća ulaganja u lokalitete čime bi se utjecalo i na njihovu obnovu što ujedno jamči i da će se zaustaviti daljnje propadanje i devastacija.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bravo !

Mora se priznati da je :

“Split – mjesto dodira sporta i kulture”

New Report

Close