Splitsko-dalmatinska županija subvencionira kredite i daje potpore malim i srednjim poduzetnicima

Autor: Darko Bičak , 23. listopad 2015. u 12:06
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

U ovoj županiji sufinanciraju i potporne institucije poput poduzetničkih centara, LAG-ova i FLAG-ova i ostalih, a lani je u tu svrhu utrošeno 1,32 milijuna kuna za 48 projekata.

Splitsko-dalmatinska županija ulaže znatna sredstva u razvoj malog i srednjeg poduzetništva (MSP), a dva glavna alata za to su im program subvencioniranja kredita te davanje potpora, pojašnjava Anđelko Katavić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije.

Županija je u do sada subvencionirala 1550 kredita ukupne vrijednosti 1,7 milijardi kuna. Samo u 2015. je podneseno 46 zahtjeva za kredite vrijedne 150 milijuna kuna. Radi se o kreditima čija kamata se kreće od 0,6 do 2,6 posto, a što je višestruko manje od komercijalnih kredita poslovnih banaka.

Županija je poduzetnicima na svojem području podijelila i 193 potpore ukupne vrijednosti 2,9 milijuna kuna. „Prioritet imaju projekti ženskog poduzetništva kao i inovativni projekti mladih poduzetnika. U svakom slučaju je uvjet da tvrtka koja prima potporu mora imati barem jednog zaposlenog“, navodi Katavić.

U ovoj županiji sufinanciraju i potporne institucije poput poduzetničkih centara, LAG-ova i FLAG-ova i ostalih, a lani je u tu svrhu utrošeno 1,32 milijuna kuna za 48 projekata.

Katavić je posebno ponosan na potpore koje Županija daje znanstvenim institucijama za poduzetničke projekte te je lani 10 projekata dobilo 1,4 milijuna kuna, a što omogućilo da se 37 znanstvenika zaposli ili pak ostane na fakultetu i Hrvatskoj umjesto da ode u inozemstvo.

Regionalna samouprava je odgovorna i za većinu cesta na svojem prostoru, a posebice onih najnižeg ranga. Tako je Splitsko-dalmatinska županija financirala obnovu 500 kilometara makadamskih putova, uglavnom na otocima, a što je dovelo do razvoja gospodarstva. Naime, takvi putovi su redom postali biciklističke staze uz koje je niklo niz OPG-ova koji biciklističkim turistima nude domaću hranu i suvenire.

Županija je uspješna i u privlačenju novca iz EU fondova te je do sada povučeno ukupno 345 milijuna kuna u projektima u kojima je Splitsko-dalmatinska županija sudjelovala s više ili manje udjela.

Komentirajte prvi

New Report

Close