Splitski projekti teški 3 milijarde kuna postaju strateški

Autor: Poslovni.hr , 06. svibanj 2018. u 22:00
Tijekom sezone gužve u trajektnoj luci su nesnosne pa bi ih vlak ublažio, Foto: IVO ČAGALJ/PIXSELL

Povezivanje zračne luke s trajektnom putem brzoga prigradskog vlaka, nova aglomeracija kao zaobilaznica, novi ulaz u grad…, infrastrukturni su zahvati s podrškom Vlade.

Vlada je u petak na sjednici u Splitu usvojila zaključke kojima se podupire realizacija tri infrastrukturna projekta u Splitsko-dalmatinskoj županiji, čija je procijenjena vrijednost gotovo tri milijarde kuna, te će, kako je najavio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, pokrenuti aktivnosti na uvrštavanju tih projekta na listu strateških investicijskih projekata. Vlada podupire realizaciju projekta povezivanja brzom prigradskom željeznicom kolodvora u trajektnoj luci Split sa zračnom lukom Split te izgradnju novog prometnog čvora za novi glavni kolodvor na splitskom području.

Procijenjena vrijednost tog projekta je oko 1,1 milijardi kuna. Također, podupire se realizacija projekta nove multimodalne platforme Splitske aglomeracije Solin-Stobreč-Dugi Rat-Omiš, kojom bi se riješio problem nedostatka zaobilaznice. Procijenjena vrijednost je oko dvije milijarde kuna. Vlada podržava i izgradnju nove pristupne i izlazne ceste iz Trajektne luke Split te projekt Novi ulaz u Split-čvor Vučevica na A1 cesti-tunel Kozjak-čvor na DC8 (državnoj cesti)- Trajektna luka.

Procjenjuje se da je vrijednost 871 milijun kuna. Prihvaćen je zaključak kojim se prostor bivše vojarne Dračevac dodjeljuje Splitu radi izgradnje tehnološkog centra, a dio područja Dračevca vraća se splitsko-makarskoj nadbiskupiji radi izgradnje katoličkog odgojnog centra, rekao je ministar državne imovine Goran Marić. Vlada je odlučila darivati oko 196.000 četvornih metara na padinama Mosora na predjelu Korešnice radi izgradnje stanova za branitelje i stradalnike, te za potrebe stanova akademske zajednice. Splitu je darovano i 1660 garažnih mjesta na četiri lokacije, a procijenjena vrijednost tih mjesta je 104 mil. kuna.      

Komentirajte prvi

New Report

Close