Splitska tvrtka Lavčević gradit će novu bolnicu u Puli za 342,2 milijuna kuna

Autor: Darko Bičak , 26. lipanj 2014. u 16:39
Iako je ponuđač za troškove gradnje predvidio 600 mil. kuna, domaća kompanija upola jeftinija

Domaća tvrtka dobila veliki projekt za koji su se natjecale kompanije iz Španjolske, Italije i Austrije.

Ova bi godina nakon višegodišnje sektorske recesije mogla biti početak oporavka domaće graditeljske industrije zbog niza velikih projekata od kojih je posljednji u nizu Opća bolnica Pula.

Početkom godine započeli su radovi na Zračnoj luci Zagreb, gdje se najveći dio građevinskih radova u vrijednosti od 390 milijuna kuna odnosi na Viadukt i njegove kooperante, a pred izborom ponuđača su i projekti pročistača otpadnih voda u Poreču i Osijeku – oba projekta tešku su pojedinačno 70-ak milijuna eura.

 

11tvrtki

ponuđača javilo se na natječaj za gradnju bolnice u Puli

Jaka konkurencija
Vrijednost gradnje nove bolnce u Puli je 342,2 milijuna kuna, a na natječaju je kao najpovoljnija ponuda izabrana ona splitske tvrtke Lavčević koja je ponudila upravo tu cijenu. Prethodne procjene su govorile da će vrijednost radova na bolnici biti oko 600 milijuna kuna. Iz Povjerenstva za odabir najpovoljnije ponude OB Pula u utorak su objavili da se na natječaj prijavilo 11 ponuđača među kojima je bila po jedna tvrtka ili konzorcij iz Španjolske i Austrije, tri iz Italije te šest njih iz Hrvatske.

 

513mil.

kuna bila je najskuplja ponuda talijanske grupacije CMB

Zadovoljstvo nižom cijenom od očekivane izrazili su i u samom Povjerenstvu zbog činjenice da će "ušteđeni" novac od gradnje moći investirati u dodatno opremanje same bolnice. Ljubica Đukanović, predsjednica Povjerenstva OB Pule, objasnila je da bi nakon 15-dnevnog roka za žalbe mogla početi gradnja. "Bolnica u Puli u ovom je trenutku jedan od najvećih objekata te razine i djelatnosti na području istočne Europe. Ne bude li žalbi, sredina kolovoza bio bi najbolji termin za početak gradnje nove bolnice koja se mora završiti u roku tri i pol godine. Izgradnja obuhvaća renoviranje starih zgrada, gradnju novog objekta te uređenje parkirališta i okoliša", kazala je Đukanović.

Još nije poznato hoće li se ostali sudinici žaliti na izbor Lavčevića kao najboljeg ponuđača. Najskuplju ponudu od 512,7 milijuna kuna dao je talijanski konzorcij CMB. Nešto jeftiniji bio je hrvatsko-talijanski konzorcij koji su činili talijanski Impessa Piazzaroti&C te Termigas zajedno s hrvatskim GP-om Krk, a njihova ponuda bila je teška 474,6 milijuna kuna. Strabag je išao sa 426,8 milijuna, a križevački Radnik sa 402,2 milijuna. Španjolsko-češki konzorcij Obrascona Huarte Lain i OHL ŽS ponudili su cijenu od 398,9 milijuna kuna. Prema tablici koju je objavilo Povjerenstvo OB Pula, najjeftinija ponuda bila je ona talijanske grupacije Vianini Lavori, koji su išli s cijenom od 336,8 milijuna kuna. 

 

3,5godina

rok je za gradnju kompleksa Opće bolnice u Puli

Preživjeli krizu
Lavčević je jedna od rijetkih građevinskih tvrtki koja je, uglavnom, uspješno preživjela krizu. Kompanija koja danas posluje u sklopu zagrebačke Montmontaža grupe posljednjih godina bilježi stalni rast prihoda. Sa 154 milijuna kuna prihoda u 2011. godini realizacija im je narasla na 188 milijuna u 2012. i 204 milijuna kuna lani.

Komentirajte prvi

New Report

Close