Split se transformira u grad inovacija i visoke tehnologije

Autor: Saša Paparella , 15. svibanj 2015. u 08:45
Panorama Splita/Ivo Čagalj/PIXSELL

Shift konferenciju organiziraju diplomanti Sveučilišta u Splitu koji su pokrenuli inovativne tvrtke.

Posljednjih nekoliko godina Split doživljava transformaciju iz grada industrije u grad inovativnog poduzetništva i visoke tehnologije.

Stvaraju se elementi poduzetničkog ekosustava koji mijenja sliku grada i približava ga modernim trendovima poticanja gospodarskog rasta. Rastuća umreženost gospodarstvenika, Sveučilišta i lokalne zajednice neki su od značajnih čimbenika. U porastu je startup aktivnost, posebno vidljiva kroz Shift konferenciju, koja iz godine u godinu okuplja sve više sudionika. 

'Startup igraonice'
"U centru su male i srednje tvrtke koje prepoznaju važnost inovacija te stvaraju proizvode i usluge s visokom dodanom vrijednosti. U EU one čine 99 posto svih tvrtki te imaju ključnu ulogu u istraživanjima i razvoju, inovacijama i posljedično ekonomskom rastu. A činjenica da Shift konferenciju organiziraju diplomanti Sveučilišta u Splitu koji su pokrenuli inovativne tvrtke i privukli investicije snažna je poruka svima da se može uspjeti iz Splita", rekla nam je Leandra Vranješ Markić, voditeljica Ureda za transfer tehnologije na Sveučilištu u Splitu. Vrlo važnu ulogu u transformaciji grada ima upravo Sveučilište, koje s više od 20.000 studenata i tisuću znanstvenika predstavlja golem potencijal za prijenos znanja i tehnologija u korisne proizvode i usluge.

 

25milijuna

dobilo je u 2 godine Sveučilište u Splitu za gospodarske programe

"Kroz sveučilišni Ured za transfer tehnologije (UTT) već nekoliko godina povezujemo znanstvenike i tvrtke, pomažemo im u prijavi i vođenju inovativnih projekata. Neki od rezultata suradnji već su se pojavili na tržištu, neki su u različitim fazama komercijalizacije, a za projekte koji povezuju znanstvenike i gospodarstvenike na Sveučilištu je u posljednje dvije godine dobiveno više od 25 milijuna kuna bespovratnih sredstava", ističe naša sugovornica. Male i srednje inovativne tvrtke mogu u UTT-u, koji je dio Europske poduzetničke mreže, dobiti bez naknade niz usluga koje im pomažu u boljem iskorištavanju poslovnih prilika EU tržišta. Sveučilište prepoznaje i važnost razvoja poduzetničkih kompetencija studenata: UTT je već treću godinu partner u organizaciji Shift konferencije, a od 27. do 30. svibnja u suradnji sa Shiftom organiziraju i 'startup igraonicu' za studente. Studenti koji razviju najuspješniju poslovnu ideju imat će prilike prezentirati na 'startup ulici' u okviru Shifta te tako dobiti priliku konkurirati i u završnom djelu konferencije.

"Treba istaknuti i Studentsku poduzetničku akademiju te program 3PSplit koje organizira Ekonomski fakultet. Velik zamah daje nova uprava Sveučilišta na čelu s rektorom Šimunom Anđelinovićem. Poduzetništvo i suradnja s gospodarstvom stavljeni su u jedan od strateških ciljeva. Razvijaju se konkretne mjere poticanja i vrednovanja takve suradnje, preuzimajući tako odgovornost Sveučilišta za razvoj grada. Pred pokretanjem je Program postakademskog zapošljavanja i stjecanja upravljačkih sposobnosti, kroz koji će se stvarati nove tvrtke temeljene na znanju. Svim je ovim aktivnostima jako važna podrška lokalne zajednice. Split ima sreću što Splitsko-dalmatinska županija prepoznaje važnost i konkretnim mjerama financijski potiče inovacije, tehnološki razvoj, suradnju znanstvenika i gospodarstvenika te poduzetništvo. Pred nama je još veliki put, ali upravo dijeljenje znanja među poduzetnicima, suradnja sa Sveučilištem te lokalna zajednica koja stvara poticajni okvir predstavljaju dobre preduvjete za uzlet", kaže Leandra Vranješ Markić. 

Izazov: Aplikacija u 24 sata
Konferencija Shift 2015 održat će se 11. i 12. lipnja u splitskom HNK, a očekuje se dolazak više od 1500 gostiju.Kao najveći startup događaj u jugoistočnoj Europi, kroz dva konferencijska dana postaje mjesto susreta za IT stručnjake, domaće i strane institucije, predstavnike investicijskih fondova, studente i medije. Sastoji se od tri dijela, pa tako samoj konferenciji prethode dva natjecanja s ukupnim fondom od 25 tisuća dolara – Shift Hackaton i Shift Shift Challenge – koja su zatvorena za javnost, no pobjednici će predstaviti  svoje projekte na samoj konferenciji pred publikom, ali i najpoznatijim startup akceleratorima poput Venrocka i True Venturesa. Shift Hackaton je natjecanje mladih i talentiranih programera koji su dovoljno odvažni da prihvate izazov razvijanja potpuno nove aplikacije u samo 24 sata.

Timovi kandidata moći će se prijaviti putem službene stranice konferencije, a odabrani će naposljetku dobiti priliku natjecanja za velikodušan nagradni fond.Drugo natjecanje, Shift Challenge, namijenjeno je mladim poduzetnicima koji pripremaju svoje već pripremljene projekte za prezentaciju pred publikom i investitorima, a oni timovi koji najbolje demonstriraju usvojeno znanje dobit će priliku tijekom konferencije sa svojim prezentacijama izići pred publiku, medije i investicijske fondove te se boriti za nagrade velike novčane vrijednosti. "Posjetitelji će svjedočiti predavanjima vrhunskih, mahom inozemnih govornika iz svijeta IT poduzetništva koji će svojim životnim pričama potaknuti posjetitelje da ostvare svoje snove o uspjehu", kaže Marijan Čipčić, suorganizator konferencije. 

Dolazi i tvorac milijunaša 
Na popisu je govornika konferencije i Thomas Preston-Werner, najpoznatiji po ulozi suosnivača i bivšeg izvršnog direktora GitHuba, jednog od najpopularnijih open source alata za developere, a kreator je i avatar usluge Gravatar. Bit će ondje i Steve Huffman, jedan od osnivača Reddita, kojeg mnogi nazivaju početnom stranicom interneta. Dolazi i Evan Stites-Clayton, suosnivač Teespringa, tvrtke koja tvrdi da stvara milijunaše. U Teespring se vole pohvaliti da proizvode najbolje majice sa zabavnim natpisima na svijetu. Samo od početka ove godine prodali su šest milijuna majica, a pojedini korisnici Teespringa koji su osmislili te majice osobno su zaradili više od sto tisuća dolara! Najmanje desetoro njih, hvale se iz tvrtke, na račun svoje ideje postali su milijunaši.

Dolazi i svjetski poznat predavač o temama kao što su upravljanje proizvodima, strategija rasta i UX Des Traynor, suosnivač Intercoma, startupa iz Dublina koji nudi rješenje za komunikaciju s korisnicima. Dosad su prikupili više od 30 milijuna investicija, a njihov rast je toliko velik da su zaslužili titulu jedne od najbržih rastućih tvrtki tog tipa! Des će u svom prepoznatljivom tonu sudionike konferencije u Splitu poučiti o tome koje su najvažnije stvari koje su vam potrebne kako biste kreirali svjetski poznat startup.

Na popisu predavača su i Allan Grant, jedan je od suosnivača Hired.com, online tržišta rada na kojem se eminentne tvrtke natječu za zapošljavanje vrhunskih stručnjaka poput softverskih inženjera, dizajnera i rukovoditelja proizvoda, Theresa Preston-Werner, suosnivačica startupa Codestarter koji je ujedno neprofitna organizacija, a cilj mu je svakom djetetu koje želi savladati programiranje,  a za to nema tehničke mogućnosti, osigurati laptop. U Splitu se očekuju i predstavnici triju najvažnijih startup akeleratora na svijetu: 500 Startupsa, TechStarsa te Y Combinatora. 

Svjetska krema na Shiftu

U Splitu i urednici Enterpreneura, TechCruncha, Mashablea

Među govornicima koji će sudjelovati na Shift konferenciji ističe se Marcus Segal, koji je posljednjih šest i pol godina zanat brusio u tvrtki Zynga, koja proizvodi igre za društvene mreže i odnedavno je član Dublin Summita. U Split dolazi i Amy Cosper, glavna urednica magazina Entrepreneur, koja je po izboru časopisa Fast Company proglašena jednom od 25 najpametnijih žena na Twitteru. Tu je i Mike Butcher, jedan od urednika TechCruncha, medija koji se smatra najrelevantnijim po pitanju vijesti iz svijeta informacijskih tehnologija, ali i Stan Schroeder, europski urednik nezavisnog news portala Mashable.com.  

Komentirajte prvi

New Report

Close