Split priprema svoj poslovni inkubator

Autor: Bernard Ivezić , 09. srpanj 2015. u 22:00
Rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović/G. Jelavić/PIXSELL

DIV, Fidelta i Cemex već surađuju sa Sveučilištem u Splitu.

Split će do kraja godine pripremiti projekt izgradnje svog prvog poslovnog inkubatora.

Rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović u četvrtak je u Splitu na predstavljanju rezultata najvećeg projekta transfera tehnologije u Hrvatskoj TTAdria, koji je financirala EU s 6,8 mil. kn, istaknuo da je ugodno iznenađen mogućnostima i interesom gospodarstva za suradnju sa znanstvenicima u Dalmaciji. Vlasnik Brodosplita DIV grupa, Galapagosova Fidelta i Cemex samo su neke od velikih kompanija koje su ugovorile suradnju sa Sveučilištem u Splitu. Nikola Balić, voditelj projekta TTAdria, ističe kako velike tvrtke traže nove načine kako ostvariti rast i da im tu ponovo trebaju kapaciteti koje osigurava znanost.

 

986tvrtki

umreženo je u Splitu s 668 istraživača i institucija

No, i u znanosti su otkrili neiskorištene kapacitete za komercijalizaciju. Balić očekuje da će Sveučilište uskoro izbaciti tri spin-off tvrtke koje će tržištu ponuditi proizvode poput posebnih računala za ronjenje i novih sustava za kočarenje. "Ne mogu zasad govoriti preciznije o tim projektima, jer su u tijeku pripreme za zaštitu intelektualnog vlasništva", kaže Balić. 

Splitsko Sveučilište interno je otkrilo 20 projekata s velikim komercijalnim potencijalom. Za njih 11 predalo je zahtjev Hamag-Bicru za potporom. Ukupno je riječ o 3,3 milijuna kuna investicija. Preostalih devet projekata na isti će se način obraditi do kraja ljeta. "Snažno surađujemo i s malim i srednjim poduzetnicima, poput lokalnih tvrtki Salona-Var i Manas", kaže Balić. Već su otvorili pregovore s jednom inozemnom tvrtkom o licenciranju tehnologije.

Komentirajte prvi

New Report

Close