Špekulacije o Vujčiću u Vladi zatresle kunu

Autor: Ana Blašković , 12. lipanj 2014. u 22:00
Guverner Boris Vujčić/D. Marušić/PIXSELL

Klizanje kune pokazalo je da tržište puno više od kozmetike u Banskim dvorima zabrinjava što će biti sa središnjom bankom.

Medijske špekulacije da bi Boris Vujčić fotelju guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) mogao zamijeniti onom potpredsjednika Vlade za gospodarstvo izazvala je nervozu na tržištu.

Deprecijacijski pritisci pogurali su u srijedu kunu iznad razine od 7,585 za euro, a kad je postalo jasno da od transfera neće biti ništa, cijena kune spustila se na 7,580. Premda je vijest dana bila rekonstrukcija Vlade, trenutno klizanje kune pokazalo je da investitore puno više od kozmetičkog umivanja Banskih dvora zabrinjava što će biti sa središnjom bankom. Bombastične najave politike o rastu i desetke milijuna eura investicija rijetki još ozbiljno shvaćaju, no neizvjesnost čelništva HNB-a, odnosno kontinuitet politike stabilnog tečaja, pokazalo se neusporedivo osjetljivijim pitanjem. "Riječ je bila o kratkotrajnim oscilacijama jer je tema brzo demantirana, ali sve je posljedica činjenice da investitori generalno ne vole neizvjesnost", rekao je glavni ekonomist Hypo Alpe-Adria banke Hrvoje Stojić.

Analitičari Hypa očekuju da će s odmicanjem sezone prevladavati silazni pritisci na tečaj zahvaljujući priljevu turističkih deviza, kao i korporativnoj ponudi deviza od 670 milijuna eura od početka svibnja.Ipak, nisu zanemarivi ni povremeni uzlazni rizici za tečaj koji su posljedica potražnje banaka za eurima zbog rezervacija. Pritisak stvaraju i problemi u fiskusu jer neslužbeni podaci govore o padu prihoda od PDV-a za 8 posto u pet mjeseci, kao i 85-postotni pad prihoda od poreza na dobit odnosu na lanjski svibanj. 

Komentirajte prvi

New Report

Close