Spašavanje Modre špilje slično modelu Visa, ali brže - bez žalbi

Hotel Biševo u sastavu Modre špilje u Komiži mogao bi tijekom sezone dobiti novoga vlasnika - PBZ CO Hotel Biševo u sastavu Modre špilje u Komiži mogao bi tijekom sezone dobiti novoga vlasnika - PBZ CO

Pravničke analize ukazuju na mogućnost ulaska mirovinca u Helios prije sezone, a u komišku i višku tvrtku tijekom i na kraju.

Ulagački portfelj PBZ Croatia osiguranja, voljom vjerovnika, jačaju novi, većinski udjeli u posrnulim turističkim tvrtkama koje su trenutačno još u stečaju, a iz njega bi mogle sve izaći sljedećih mjeseci.

Ulazak u vlasništvo bazira se na stečajnim planovima za oživljavanje tvrtki novih ulaganjima. Pritom ovaj mirovinac kao samostalni ponuditelj nastupa u slučaju dva otočka dužnika, pa su predstojeća ulaganja u funkciji unaprjeđenja hotelskih kapaciteta tvrtki Vis i Modra špilja. Analize nekoliko aspekata stroge stečajne procedure, od dosad provedenih aktivnosti pa zaključno s konzumiranjem mogućnosti za podnošenje žalbi, ukazuju da je izgledniji raniji završetak stečaja Modre špilje.

Iako je stečajni plan za Vis izglasan na jučerašnjoj skupštini vjerovnika sa 100%-tnom podrškom prisutnih vjerovnika što je stečajni raritet, dok je za Modru špilju ročište početkom srpnja, pravnici uključeni u ove predmete na strani ulagača procjenjuju da je vjerojatnost za podnošenje žalbe izglednija u slučaju Visa.

Kod Modre špilje navodno ne postoje ti tzv. ometajući faktori.  U skladu sa standardnim trajanjem žalbenog postupka u stečajnim predmetima od tri do četiri mjeseca, stečaj Visa bi u slučaju žalbe najvjerojatnije završio krajem sezone.

To bi značilo i petu sezonu poslovanja u stečaju, što je zamorno i nije ni u duhu stečaja, pa dionici iščekuju uspješno okončanje i nastavak rada izvan stečajnih uvjeta. Stečajni plan za Modru špilju predviđa na sličan način uplatu sredstava novog ulagača u temeljni kapital društva koja mu omogućuje stjecanje dionica, dok će se iz dobivenih sredstava namiriti vjerovnici te bi država kao najveći vjerovnik također stekla udjel u kapitalu.

Ipak, kad se navedeno zaokruži s trećim stečajnim dužnikom u kojem se PBZ CO već vlasnički pozicionirao u sklopu zajedničke ponude s Valamar Rivijerom - to je Helios Faros, računice pokazuju da bi i prije top sezone bio okončan ovaj stečaj.

Najvažnija hotelska tvrtka u hvarskom Starom Gradu, neslužbeno, očekuje već u lipnju nove vlasnike, što znači i upravljanje po modernim načelima hotelskog manadžmenta. Dakle izgledne su konačno velike promjene na bazi unaprjeđenja konkurentnosti, a prijelomni trenutak već se dogodio u vidu donesenog konačnog i pravomoćnog rješenja Trgovačkog suda u Splitu o potvrdi stečajnog plana za ulaganje i dokapitalizaciju Helios Farosa.

Novi ulagači su već uplatili predviđena sredstva, pa je provedeno namirenje vjerovnika i u tijeku je primopredaja tvrtke. To znači skorašnji završetak tranzicije ovlasti sa stečajnih tijela na novi Nadzorni odbor Heliosa, a slijedi sklapanje menadžment ugovora, navodi stečajna upraviteljica Heliosa i Visa Mira Hajdić.

"Tek četiri vjerovnika nisu bila na ročištu za glasovanje Visa, to je zanemarivo u odnosu na broj njihovih glasova tako da se gotovo može smatrati da je plan izglasan konsenzusom", kaže upraviteljica.

Komentari (0)
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!