Španović oslobođen za ratni zločin protiv hrvatskih civila

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. ožujak 2013. u 19:32
Milan Španović / Photo: Zeljko Grgurinovic/Vecernji list

Njegov branitelj Silvije Degen izrazio je zadovoljstvo presudom, ali i žaljenje što je njegov branjenik 20 godina morao dokazivati svoju nevinost od neutemeljnih optužbi.

 Bivši pripadnik srpske paravojske Milan Španović danas je na zagrebačom Županijskom sudu nepravomoćno oslobođen optužbe za ratni zločin protiv hrvatskih civila u kolovozu 1991. u selu Maji kod Gline. Na prvostupanjsku presudu suca Marijana Garca zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo žalit će se Vrhovnom sudu, potvrdila je Hini glasnogovornica tog državnog odvjetništva Dunja Pavliček.

Na izricanju oslobađajuće presude pojavio se i Španović, kojem se treći put sudilo za ratni zločin protiv hrvatskih civila i koji je isprva bio osuđen na 20 godina zatvora, a potom na šest puta manju kaznu. Ponovljeni postupak protiv njega pokrenut je jer je Vrhovni sud zbog povreda kaznenog postupka ukinuo presudu sisačkog Županijskog suda iz 2009. kojom je Španović kažnjen s tri godine i pet mjeseci zatvora.

Na istom je sudu još 1993. u odsutnosti osuđen na 20 godina, zbog čega je za njim bila raspisana tjeralica temeljem koje ga je Velika Britanija izručila Hrvatskoj, nakon što je uhićen zbog krađe. Španović je na početku trećeg suđenja odbacio optužbe da je kao pripadnik srpskih paravojnih formacija u kolovozu 1991. pucao po kućama Hrvata u selu Maji, upadao u kuće i dvorišta te krao poljoprivredne strojeve i kućanske uređaje. Ranije mu se sudilo i za ratni zločin nad civilima u selu Svračica ali je tužiteljstvo ublažilo optužnicu.

Njegov branitelj Silvije Degen izrazio je zadovoljstvo presudom, ali i žaljenje što je njegov branjenik 20 godina morao dokazivati svoju nevinost od neutemeljnih optužbi.

Komentirajte prvi

New Report

Close