Španjolska investicija Vjetropark Jelinak započeo s radom

Autor: Agencija VLM , 25. siječanj 2013. u 15:45
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Procjenjuje se da će Vjetropark Jelinak godišnje proizvoditi 81 milijun KWh električne energije, što bi pokrivalo potrebe za električnom energijom za oko 30.000 kućanstava.

Vjetroelektrana Jelinak iznad Trogira, instalirane snage 30 MW, koju je izgradila španjolska tvrtka Acciona Energia, priključena je na elektroenergetski sustav Hrvatske. Acciona je tim postala prva španjolska tvrtka koja investira u razvoj vjetroelektrana u Hrvatskoj. Vjetroelektrana Jelinak je najveći vjetropark u Splitsko-dalmatinskoj županiji, i jedan od najvećih vjetroparkova u Hrvatskoj. Sastoji se od 20 vjetroturbina, tehnologije ACCIONA Windpower, snage 1,5 megavata.

– Procjenjujemo da će Vjetropark Jelinak godišnje proizvoditi 81 milijun KWh električne energije, što bi pokrivalo potrebe za električnom energijom za oko 30.000 kućanstava. Kada promatramo fosilna goriva, to je količina energije koja bi godišnje zamjenjivala i ili nadomjestila energiju dobivenu iz oko 48 tisuća barela nafte – istaknuo je Mirko Tunjić, direktor E.H.N., d.o.o, tvrtke koja je dio Acciona Energie.

Komentirajte prvi

New Report

Close