Spaladium na bubnju, traži se kupac

Autor: Poslovni dnevnik , 10. prosinac 2014. u 14:57
Prodaja dvorane jedina mogućnost za namirenje dijela potraživanja/I.Čagalj/PIXSELL

Nema načina da se otplate krediti za dvoranu sagrađenu povodom Svjetskog prvenstva u rukometu 2009.

Pet godina nakon završetka Svjetskoga prvenstva u rukometu, održanog 2009., Hrvatska se nastavlja suočavati s posljedicama megalomanije koja je obilježila taj sportski događaj.

Za potrebe prvenstva sagrađeno je nekoliko sportskih dvorana, a neke od njih sada generiraju goleme gubitke. Zato se Perica Mitrović, stečajni upravitelj tvrtke  Sportski grad TPN, koja upravlja splitskom Spaladium Arenom, sprema izvijestiti vjerovnike na skorašnjoj skupštini da je prodaja te dvorane jedina mogućnost za namirenje dijela njihovih potraživanja. Sportski grad TPN, čiji djelatnici već mjesecima ne primaju plaću, zapravo je konzorcij koji čine Konstruktor, IGH i Dalekovod. Vlasnici su pokušali spasiti tvrtku kroz postupak predstečajne nagodbe, otvoren u veljači 2013.

 

52milijuna

eura kredita dale su za Spaladium Arenu Erste bank i Bank Austria

U tome nisu uspjeli jer Grad Split kao jedan od vlasnika Arene nije dao svoju suglasnost, pa je u rujnu donesena  odluka o otvaranju stečajnog postupka. Tvrtki je to pomoglo utoliko što su od svibnja svi računi bili blokirani, a sada su otvoreni novi.  Sportski grad TPN državi duguje više od 12 milijuna kuna PDV-a, no ukupni je dug znatno veći, a samo na kredit Erste banke i Bank Austrije odnosi se 52 milijuna eura. Prema ugovoru o JPP-u, pokraj Spaladium Arene trebali su biti sagrađeni trgovački centar, garaža i poslovni toranj.

Zarađenim bi novcem javni partner financirao otplatu najmanine, no ta je faza izostala, a slučaj je završio u DORH-u. Goleme kredite koji su podizani u vrijeme gradnje tvrtka ne može vraćati iz redovitog poslovanja jer Sportski grad TPN posluje očajno: već 2009. imali su 52,5 milijuna kuna gubitka, a s golemim se minusom poslovalo i nadalje, tako da je u posljednjih pet godina akumulirano 186 milijuna kuna gubitka. Teško je procijeniti koliko ta sportska dvorana kapaciteta 12.500 gledatelja vrijedi.

Dosad se govorilo o sedamdeset milijuna eura, odnosno oko 520 milijuna kuna, što znači da ni prodaja zgrade neće biti dovoljna za pokrivanje dugova. Na dražbu će tako, osim zgrade, ići i sva imovina odnosno inventar Arene.Upravo u Spaladium Areni 2009. otvoreno je Svjetsko prvenstvo u rukometu. Kad je nestalo novca, dvorana je počela propadati, ostali su i bez svoje web stranice, pa se potencijalne gledatelje rijetkih priredaba informira putem Facebooka. Dvorana tijekom stečajnog postupka nastavlja poslovati, pa se za 23. prosinca reklamira koncert Marka Perkovića Thompsona, u siječnju će biti otvoreno klizalište, a potom se najavljuju sajmovi, pa tako i Međunarodni sajam vojne industrije.

Komentari (1)
Pogledajte sve

banana i megido imaju rescue plan [emo_smijeh] po uzoru na zg ARenu

New Report

Close