Spajanje inspekcijskih službi povećat će učinkovitost rada javne uprave

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 14. ožujak 2017. u 22:00
Poručeno je da Hrvatska treba biti sigurna i atraktivna za ulagače

Dobri makroekonomski pokazatelji u nas i EU trebali bi potaknuti optimizam, ali predstoje nam i važne reforme, kaže Plenković.

Hrvatsku moramo učiniti sigurnom te atraktivnom za poduzetnike i ulagače. Poručio je to jučer premijer Andrej Plenković na skupu Hrvatska – zemlja poželjna za poslovanje održanom u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu.  

Dodao je da je Vlada europski orijentirana, opredjeljena za političku stabilnost, predvidljivost, gospodarski rast, otvaranje novih radnih mjesta i podizanje kompetitivnosti i konkurentnosti domaćega gospodarstva na svjetskom tržištu. Sve to će, uvjerava, zaustaviti odlazak poduzetnika iz zemlje i privlačenje ulagača. 

Drugačija zemlja
Plenković je ocijenio kako je danas Hrvatska drugačija zemlja nego prije godinu dana, jer je ostvarena politička stabilnost, a da su efemerna, marginalna pitanja dio političke rasprave koja neće odvući pozornost Vlade od onoga bitnog. Spomenuo je i kako su trenutačno makroekonomski pokazatelji dobri kako u EU tako i kod nas, što treba potaknuti optimizam ali i predanost poslu koji Vladi predstoji, a to su prije svega nužne strukturne reforme.

 

Plenković

Jasno smo prepoznati među onima koji ne gledaju kroz prste, kapital ne gleda kroz prste, gleda svoj interes.

Trenutačno se radi na Nacionalnom programu reformi. Cilj je primjerice napraviti učinkovitiju državnu upravu, pa se planira primjerice objedinjavanje inspekcijskih službi, daljnje administrativno rasterećenje, smanjenje parafiskalnih nameta… Dobri pokazatelji zemlje omogućili su nam, rekao je, povoljno zaduživanje na inozemnom tržištu. Ministar financija uspio je zato što su ovi trendovi, pokazatelji i poruka stabilnosti i ozbiljnosti svega što radimo jasno prepoznati među onima koji ne gledaju kroz prste. Kapital ne gleda kroz prste, gleda svoj interes – rekao je premijer. 

Prepreke i problemi
Potpredsjednik HGK Želimir Kramarić predstavio je anketu među tvrtkama o preprekama u poslovanju, iz koje je vidljivo da čak 83 posto ispitanih tvrtki smatra da je poslovna klima nepoticajna za poslovanje i ulaganje. Ali više njih od polovice smatra da su se pomaci dogodili posljednjih godinu dana, na području poreza, tržišta rada i radnog zakonodavstva. Kao najveće prepreke izdvajaju pravnu nesigurnost, visoke administrativne troškove te neučinkovitu javnu upravu.

Kao problem izdvajaju i kvote za zapošljvanje stranaca.  Predsjednik HGK Luka Burilović poručio je da je "glas gospodarstvenika jedini putokaz kojim trebamo ići" i upozorio kako su uteg u poslovanju i česte promjene zakona, nejednako tumačenje poreznhi propisa, te kažnjavanje poreznih obveznika zbog manjih nepravilnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close