Spajaju se Podravska i Grgićeva Kreditna banka

Autor: Jadranka Dozan , 05. ožujak 2015. u 14:00
Grgić je Kreditnu banku svojedobno i kupio od Ivice Todorića/G . Žućko/PIXSELL

U pregovorima o omjeru spajanja od veličine aktive presudnija je bila njihova struktura.

Začelje liste deset najvećih banaka na domaćem tržištu odskora bi moglo izgledati nešto drugačije nego danas. Sutrašnjih "top 10" trebalo bi biti današnjih "top 11".

Naime, desetu poziciju s nešto više od 4,3 milijarde kuna aktive danas drži Kreditna banka Zagreb, no Dubravko Grgić, čije tvrtke su vlasnici banke, već je dulje vrijeme u pregovorima o kapitalnom povezivanju s vlasnicima Podravske banke, s više od 3 milijarde kuna aktive smještenom jedno mjesto iza KBZ-a. Pregovori o spajanju su, tvrde u poslovično upućenim bankarskim krugovima, u jako poodmakloj fazi. "Dobar je to smjer jer regulatorni su zahtjevi već danas takvi da je bez četiri-pet milijardi kuna aktive teško normalno poslovati", kaže prvi čovjek jedne banke. Ipak, kako je u nas dosad bilo mnogo inicijativa o okrupnjavanju manjih domaćih banaka koje su negdje usput u vlasničkim računicama i apetitima zapele i rasplinule se, mnogi i u ovom slučaju oprezni jer se, kažu, do same konačne odluke vlasnika nešto može zakomplicirati. Istodobno, dio financijaša tvrdi kako su dvije strane prevladale i mimoilaženja oko omjera spajanja kao glavne točke prijepora.

 

5,5posto

rasla je lani aktiva Kreditne banke

Zbog osjetljivosti takve se operacije u pravilu vode u posvemašnjoj diskreciji, pa pouzdana  potvrda često slijedi tek kad projekt spajanja ishodi i suglasnost središnje banke. Na upit dvjema bankama o tijeku procesa povezivanja tako i nismo dobili potvrdu, ali ni demantij. Dok je iz KBZ-a potpuno izostao odgovor, Iz Uprave Podravske banke na čelu s Julijom Kurucom znakovito su poručili da je banka "svojim strateškim opredjeljenjima usmjerena i na korporativne aktivnosti u različitim kombinacijama s kreditnim institucijama istog ili sličnog profila na hrvatskom bankarskom tržištu, ali za sada Banka nema konkretnih odluka". Podravska i Kreditna su, za početak, približno slične veličine; 'Poba' je kraj 2014. dočekala s 0,76 posto tržišnog udjela, a KBZ sa 1,07 posto. Prema nerevidiranim podacima samih banaka koje je objedinjeno ovih dana objavio HNB, Kreditna je lani iskazala 5,5-postotni rast aktive, dok je Podravska blago (1,3 posto) smanjila aktivu.

No, u pregovorima o omjeru spajanja od ukupne veličine aktive jedne i druge banke presudnija je bila njihova struktura, zbog čega se, navodno, plan spajanja bazira na omjeru 1:1. Ključni razlog tome je razmjerno velika izloženost Kreditne banke sustavu Agrokora, što u perspektivi nameće pitanje stabilnosti dijela (budućih) prihoda banke. Čvrste spone KBZ-a s Agrokorom dijelom su posljedica činjenice da je Grgić Kreditnu banku svojedbno i kupio od Ivice Todorića, a tom je prilikom ugovoreno i razdoblje (pet godina) u kojemu se Agrokor obvezao dio platnog prometa obavljati putem KBZ-a. To obvezujuće razdoblje jest isteklo, ali su veze s Agrokorom kroz razne financijske aranžmane ostale relativno jake. Izloženost banke tom koncernu bila je predmetom posebne analize supervizora HNB-a, koji su potom banci odredili rok za smanjenje izloženosti.

I mimo toga, međutim, između supervizije središnje banke i (vlasnika) KBZ-a ima tenzija. One su se, među ostalim, očitovale u nesuglasicama oko sastava Uprave, odnosno HNB-ovim odbijenicama ili pak suglasnostima na kraći rok od uobičajenih mandata. U praksi je to izgledalo tako da je neko vrijeme banka imala formalnog i neformalnog šefa Uprave. Konačno, početkom ove godine HNB je u sklopu svojih supervizorskih poslova 'delegirao' i ekipu povjerenika predvođenu bivšim viceguvernerom Davorom Holjevcem. Mnogi bankari reći će kako HNB i na taj način demonstrira intenciju da se u sferi malih i srednjih domaćih banaka napokon počne događati proces konsolidacije, odnosno okrupnjavanja.

Pojačane nadzorne aktivnosti u tom segmentu bankarskog sektora u posljednje vrijeme dijelom su povezane i s jednom od ukupno osam preporuka koje je prije više od godinu dana Hrvatskoj dala Europska komisija. Naime, dok je provjera kvalitete kreditnog portfelja u slučaju velikih banaka bila dio šire, europske inicijative (koju su ovdašnje velike banke prošle s dobrim ocjenama), Komisija je preporučila da HNB slične provjere proširi i na male i srednje banke. Prema prošlotjednom izvješću EK, upravo je ta, osma preporuka Hrvatskoj ispala i jedina koja je odrađena prema planu te je maknuta s liste "domaćih zadaća". Međutim, prema nalazima koji su podastrti EK, rezultati provjera "ukazuju na slabosti u upravljanju rizicima i kvaliteti upravljanja u manjem broju srednjih i manjih banaka".  

Komentirajte prvi

New Report

Close