S&P zadržao rejtinge Zagrebačke banke i HBOR-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. studeni 2014. u 16:59
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Agencija Standard&Poor’s objavila je da je zadržala kreditne rejtinge Zagrebačke banke i HBOR-a, kao i stabilne izglede.

Agencija Standard&Poor's (S&P) u četvrtak je objavila da je zadržala kreditne rejtinge Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), kao i stabilne izglede.

Zagrebačkoj banci zadržan je dugoročni kreditni rejting na 'BB', a HBOR-u kratkoročni i dugoročni rejting na 'BB/B'.

U S&P-ju ističu da ne vide povećanje ekonomskih rizika za hrvatske banke, a i trendove ekonomskog i industrijskog rizika ocjenjuju stabilnima.

"Mislimo da nije vjerojatno daljnje povećanje industrijskog ili ekonomskog rizika, s obzirom da su visoki rizici već obuhvaćeni za 2015. godinu u sklopu naše metodologije BICRA. No, ne vidimo ni vidljive znakove poboljšanja", ističu između ostaloga u S&P-ju.

Rejtinzi obiju banaka usklađeni su s hrvatskim državnim rejtingom, a zbog toga su im i izgledi stabilni.

Iz S&P-ja poručuju da bi mogli sniziti rejtinge tih banaka spuste li državni kreditni rejting, a to bi se moglo dogoditi dođe li do pogoršanja pozicije vezane uz financiranje države i daljnjeg pogoršanja hrvatskih vanjskih računa.

S druge, pak, strane, kreditni rejtinzi Zagrebačke banke i HBOR-a mogli bi i porasti ako bude povećan rejting države. Do povećanja rejtinga države, pak, moglo bi doći ako uslijedi značajno poboljšanje izgleda gospodarskog rasta i javnih financija, navode iz S&P-ja.

Komentirajte prvi

New Report

Close