S&P podigao rejting Holdingu, zasluge idu Ljubičićevoj upravi

Autor: Darko Bičak , 30. kolovoz 2015. u 22:00
Lanjska dobit Zagrebačkog holdinga bila je 17 milijuna kuna/Željko Lukunić/PIXSELL

Zg holding trenutno ima komotnu situaciju s likvidnošću sa 324 milijuna kuna gotovine na računu.

Iako je zadnjih godina Zagrebački Holding (ZGH) bio u javnosti eksponiraniji po aferama, posebice nakon uhićenja gradonačelnika Milana Bandića i njegove desne ruke i čelnika Holdinga Slobodana Ljubičića Kikaša, ta tvrtka je u proteklih godinu dana ostvarila poslovni oporavak. 

Novac na računu
Lanjska dobit bila je 17 milijuna kuna, a upravo objavljeno izvješće bonitetne kuće Standard&Poor's kreditni rejting ZGH-a porastao je s dosadašnjih "B" na "B+". Bonitet je zagrebačkoj tvrtki rastao zbog veće likvidnosti do koje je došlo uslijed reprogramiranja kratkoročnih i dugoročnih obveza. Tu se, prije svega, radi o reprogramiranju obveznica vrijednih 300 milijuna eura i produženju njihovog dospijeća za 2017.  Iz Standard&Poors'a pojašnjavaju da Holding trenutno ima komotnu situaciju s likvidnošću sa 324 milijuna kuna gotovine na računu, a još im je 682 milijuna kuna na raspolaganju putem dugoročnih kreditnih linja s bankama.

Bonitetna agencija navodi da je Holding vlasnik velikog broja vrijednih nekretnina u hrvatskoj metropoli, a što im omogućava dobru priliku pri njihovoj budućoj prodaji. Kako bilo, S&P očekuje da u narednih godinu dana ZGH neće imati ozbiljnijih financijskih problema, ali da bi oni mogli nastupiti 2017. kada na naplatu dolazi gotovo tri milijarde kuna obveza. Većina tog duga vezana je uz otkup izdanih euroobveznica.

Agencija procjenjuje da će se te obveze refinancirati s pomoću zajma za koji će jamac biti Grad Zagreb ili pak izdavanjem novih obveznica. Boljim kreditnim rejtingom su dakako zadovoljni i u samoj tvrtki. "Drago nam je što je Standard & Poor's prepoznao napore koje uprava Holdinga poduzima na stabilizaciji poslovanja tvrtke. Konsolidaciju je započela Uprava na čelu s gospodinom Ljubičićem još u 2013., a sad se vide rezultati tog rada. 

Gospodarski oporavak
Nastavit ćemo s razvojem poslovanja tvrtke, sve s ciljem pružanja bolje usluge građanima grada Zagreba, a daljnje poboljšanje kreditnog rejtinga ovisit će prvenstveno o vlasti na nacionalnoj razini i njihovoj sposobnosti da značajnije pokrenu gospodarstvo", ocijenila je za Poslovni dnevnik Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave Zg holdinga.  

Komentirajte prvi

New Report

Close