S&P i Kitzbühel složni: Ne dirajte monetarnu politiku

Autor: Ana Blašković , 18. siječanj 2016. u 22:01
Ulagači žele kredibilan HNB/Davor Puklavec/PXL

S&P poručio da će smanjiti rejting ako učinkovitost i kredibilnost HNB-a bude potkopana.

Kad je Standard&Poor's u petak oslučio pričekati prve konkretne poteze nove Vlade prije promjene hrvatskog rejtinga, dao je vrlo jasno naslutiti što će se gledati pod povećalom.

Uz političku (ne)stabilnost i proračun koji će 'držati vodu' s učinkovitim potezima za javnih financija pod kontrolu, izričito je spomenuta i Hrvatska narodna banka. "S&P bi mogao smanjiti rejting ako politike vlade neće sadržavati snažne mjere za odgovor na fiskalne i ekonomske izazove, nakon formiranja vlade, što se očekuje ovoga mjeseca. Dodatno, rejting bi mogao biti smanjen ako S&P ocijeni da je učinkovitost i kredibilnost Hrvatske narodne banke potkopana ako povećana eurizacija oslabi njezin političke mehanizme", navodi agencija.

Time je u prilično diplomatskom tonu jasno poručeno (budućoj) Vladi da ne poseže za monetarnim eksperimentima, kažu upućeni. Očito su prijedlozi Mostovog ekonomskog stratega Ivana Lovrinovića za većim angažmanom HNB-a u smjeru većeg rasta i smanjenja (refinanciranja) javnog duga, poput domaćih, uznemirili i investitore izvan granica Lijepe Naše. Povećana eurizacija, koju spominje S&P, mogla bi nastati kao posljedica bijega domaće štednje u strane valute, što je je poznati fenomen kad nastupi nepovjerenje u domaću kunu, primjerice zbog eskalacije financijske krize ili spekulacija o deprecijaciji tečaja za pomoć izvoznicima, uz zanemarivanje udjela duga vezanog za stranu valutu.

Na tragu S&P-ja je i poruka stranih kreditora mandataru Oreškoviću iz Kitzbühela. Glavni ekonomist UniCredita Erik Nielsen javno je rekao da su inozemni ulagači u Austriji nedvosmisleno poručili da ne treba intervenirati u postojeću monetarnu politiku Hrvatske narodne banke. 

Komentirajte prvi

New Report

Close