Sošić: ‘Za pet godina Kozmo će držati 50 posto tržišta’

Autor: Darko Bičak , 03. studeni 2010. u 22:00

Entoni Sošić, predsjednik Uprave Kozma govori o poslovanju tog lanca drogerija nakon njegova odvajanja od Agrokora, komentira kretanja na tržištu te najavljuje pokretanje vlastititog brenda

Nakon pet godina povezanosti s Konzumom i poslovanja unutar koncerna Agrokor, Kozmo drogerija od početka ove godine egzistira kao samostalna tvrtka u vlasništvu Nexus Alpha fonda. O sve agresivnijem nastupu na tržištu, širenju maloprodajne mreže i ambicijama za budućnost za Poslovni dnevnik govori predsjednik Uprave Kozma Entoni Sošić, ali ne otkriva kakve su rezultate dosad postigli.

Ovo je prva godina da niste u sustavu Agrokora. Budući da ste bili na čelu Kozma i prije ‘odvajanja’ od koncerna, možete li usporediti vašu tržišnu poziciju nekad i danas?
Kozmo je nastao 2005. godine kada je procijenjeno da je došlo do energičnog razvoja drogerijskog tržišta u Hrvatskoj. Agrokor je uvidio da tu postoji prilika i pokrenut je Kozmo. Kroz godine se tvrtka razvijala i širila, no u jednom trenutku sazrela je ideja da bi se brend možda razvijao puno bolje i uspješnije ako bi imao veću samostalnost u procesu odlučivanja. Tada je Kozmo prodan fondu Nexus Alpha. U Agrokoru smo imali jako zaleđe, no taj koncern čini velik broj članica i odluke se ne mogu uvijek donijeti i provesti brzinom koju dinamično tržište traži. Sada imamo puno veću fleksibilnost i samostalnost u donošenju odluka.

Jeste li i danas vezani uz Konzum i druge članice Todorićeva koncerna?
Agrokor je danas jedna od najznačajnijih tvrtki u jugoistočnoj Europi i svatko teži s njim imati partnerski odnos. Mi smo proizašli iz tog koncerna te je logično da smo i dalje u takvom odnosu. Od njih kupujemo određene robe, prvenstveno proizvode privatnih brendova. S Konzumom smo imali zajedničku trgovačku karticu kojom su kupci ostvarivali pogodnosti, a sada je to postao širi projekt u koji su uključeni i Zagrebačka banka, Tisak, Atlas Airtours i T-Mobile, čime je akcija nadišla okvire samog Agrokora.

Lider na domaćem drogerijskom tržištu je DM. Kako se nosite s konkurencijom?
Konkurentske drogerije na hrvatskom tržištu svojim aktivnostima i veličinama traže i imaju našu pažnju. Naša tendencija svakako je biti najbolji na tržištu, međutim, ne želimo se boriti protiv “nekoga” već za za kupca. Naša je misija biti najbolji, možda ne nužno odmah po broju prodavaonica ili ostvarenoj prodaji, ali svakako po našoj usluzi i percepciji naših kupaca.

Kako to namjeravate ostvariti?
Paralelno s osamostaljivanjem redefinirali smo poslovnu strategiju. U našem je fokusu ostao potrošač i smatramo kako Kozmo najbolje poznaje potrebe hrvatskog kupca pa najbolje reagira na njegove potrebe. Tijekom godine pokrenuli smo nekoliko aktivnosti koje direktno idu u prilog toj strategiji, a to su posebne akcije kojima ‘targetiramo’ specifične grupe kupaca dajući im ciljane popuste. Na primjer, primili smo velik broj zahtjeva kupca da uvedemo akciju na parfeme. Slijedom toga organizirali smo prodaju parfema s popustom od 40 posto jedan dan u tjednu, što je rezultiralo ostvarenjem dvomjesečnog prometa od prodaje parfema u tom jednom danu.

Kako procjenjujete svoju trenutnu poziciju na domaćem drogerijskom tržištu?
Naše analize govore da imamo između 10 i 15 posto tržišta čime čvrsto držimo drugu poziciju. U narednih pet godina ćemo zasigurno utrostručiti ili učetverostručiti tržišni udio. Dio tržišta ćemo sigurno preuzeti od konkurencije, a činjenica je i da će drogerijsko tržište u Hrvatskoj i okruženju u narednom razdoblju sigurno rasti.

Mnogobrojni hipermarketi su uzeli znatan dio tržišnog kolača gotovo u svim sektorima robe široke potrošnje. Kakva je situacija po pitanju drogerijske robe?
U tom segmentu vidimo najveću priliku za rast drogerijskog tržišta. U Hrvatskoj danas drogerije drže svega 40-ak posto tržišta kozmetike i sličnih proizvoda, dok je zapadnim tržištima to 70 posto. Tu veliku ulogu ima i penetracija drogerija. U našoj zemlji trenutno postoji oko 200 drogerija, dok je, primjerice, u Austriji taj broj veći od 1000.

Imate velike planove za otvaranje novih prodavaonica. Hoćete li se fokusirati na trgovačke centre, gradska središta ili nešto treće?
Ove godine otvorili smo 13 prodavaonica, a do kraja 2010. u promet ćemo staviti još njih pet. Godinu planiramo završiti s 61 vlastitom prodavaonicom, a iduću s ukupno 80. Očekujemo da će se trend od 20 novih prodavaonica godišnje nastaviti i u narednom razdoblju. Nećemo otvarati nove prodavaonice samo u trgovačkim centrima i ‘top’ lokacijama u pješačkim zonama, već u cijeloj zemlji, prije svega na otocima i u malim gradovima.

U Hrvatskoj su, ponajviše zbog niske cijene, popularne privatne robne marke koje ‘prijete’ renomiranim proizvođačima. Vaš glavni konkurent je uspio svoju privatnu marku postaviti gotovo kao brend. Kakvi su vaši planovi?
Imamo jako dobre odnose s dobavljačima koji su našim osamostaljivanjem nastavljeni pa čak i produbljeni. Činjenica je da mi prije svega prodajemo kvalitetne proizvode svjetski poznatih brendova, no ne želimo zanemariti potrebu i želju potrošača za privatnom markom. Sadašnji trendovi, koji su započeli još 2005., govore da kupac želi privatnu hrvatsku marku koja bi se radila u malim hrvatskim manufakturama, od hrvatske sirovine i s hrvatskom radnom snagom. Stoga više od godinu dana radimo na tome i očekujemo da ćemo uskoro moći ponuditi i takve proizvode. Radit će se o manjem asortimanu nego što su to oni u industrijskoj proizvodnji, no možda će se netko uz našu pomoć nametnuti tržištu i globalno prepoznatljivim brendom.

Vaš konkurent DM slovi za najpoželjnijeg poslodavca u Hrvatskoj. Kakva je vaša politika zapošljavanja i koliko su zaposlenici zadovoljni Kozmom kao poslodavcem?
Ove smo godine zaposlili više od 100 ljudi od čega 80 u prodavaonicama, a samo na naš zadnji natječaj prijavilo se više od 2500 ljudi. Cijenimo izvrsnost pa su naši zaposlenici plaćeni putem fiksnog i varijabilnog dijela plaće, koji ovisi o njihovu angažmanu, uspjehu prodavaonice i cijele tvrtke. Samo u proteklom mjesecu većina je prodavača na varijabilnom dijelu zaradila dodatno 3000 kuna neto uz redovnu plaću. Kozmo i u ovom teškom kriznom razdoblju redovito isplaćuje božićnice, uskrsnice i regrese, kao i niz prigodnih nagrada. Fluktuacija djelatnika u Kozmu je minimalna što najbolje govori o pozitivnoj klimi u tvrtki.

očekujemo 30% veći prihod

Kako se gospodarska kriza odrazila na poslovanje Kozma?
Kriza je za nekoga propast, a za nekoga prilika. Mi smo je prepoznali kao priliku te ćemo iz nje izaći jači nego prije. Naši prihodi su u proteklom razdoblju bili vezani uz Konzum i Agrokor pa ćemo ove godine prvi put imati samostalne financijske pokazatelje. Ne bih za sad govorio o konkretnim brojkama, no očekivanja su da ćemo postići 30 posto bolji rezultat nego što je to bilo lani.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Entoni, imat ćeš 50% udjela nikad, hoćeš se kladit ?

New Report

Close