Sortiranje će odvoz smeća poskupiti za pet posto

Autor: Agencija VLM , 08. siječanj 2014. u 13:15
Photo: Nikola Cutuk/Vecernji list

Građani će svaki mjesec, bez obzira hoće li u nju odlagati otpad ili ne, morati kupiti barem dvije vrećice, a cijena im je dvije kune.

Korisnici većine komunalnih poduzeća koja odvoze otpad sa zagorskog područja već sortiraju svoj komunalni otpad. Komunalno poduzeće Zelenjak iz Klanjca koje pokriva Klanjec i još pet susjednih općina, ovih je dana podijelilo građanima vrećice za sortiranje otpada te letak u kojem ih ukratko obavještava kako vrećice koristiti. No, mnogim građanima podosta toga je nejasno, pa nam je sve pokušala pojasniti direktorica Komunalnog poduzeća Zelenjak Jožica Dežmar.- Primjenom novog Zakona o održivom gospodarenju otpadom, građani su od Nove godine dužni sortirati otpad.

Skuplje 48 kuna na godinu

Na području koje pokriva Komunalno poduzeće Zelenjak imamo oko 4500 kućanstava. Prije 1. siječnja smo im podijelili nekoliko vrećica za sortiranje otpada. Na početku sortirat će se samo dvije vrste otpada – plave vrećice služit će za papir, a žute vrećice za plastiku. Zasad se još uvijek neće sortirati staklena ambalaža, jer bi se vrećice mogle trgati, pa bi imali poteškoća oko zbrinjavanja, no savjetujemo našim korisnicima da staklenu ambalažu koju više ne koriste i koju ne mogu vratiti povratom nazad u trgovine, odlože u kontejnere koji su postavljeni na nekoliko lokacija na području Klanjca, Tuhlja i Kumrovca – rekla nam je Jožica Dežmar.Inače, vrećice za sortiranje otpada koje će građani morati kupiti kako bi sortirali otpad, koštat će po dvije kune s tim da će korisnici morati kupiti najmanje 12 vrećica godišnje, odnosno po jednu vrećicu na mjesec. Tako će kućanstvima, bez obzira na broj članova, i usluga cijene odvoza smeća poskupjeti mjesečno za četiri kune, tj. za 48 kuna na godinu. Četveročlanoj obitelji koja je dosad odvoz smeća plaćala 72,50 kuna, tako će odvoz smeća od Nove godine poskupjeti za oko pet i pol posto.- Korisnici moraju imati razumijevanja jer i naši troškovi za kupnju vrećica i distribuciju po kućanstvima iznose više od jedne kune. Mislim da to nije preveliko poskupljenje s obzirom da sada sve smeće više nećemo moći odvoziti na odlagalište Medvedov jarek u Lučelnici, već ćemo ga morati prodavati većim poduzećima koja se bave zbrinjavanjem otpada – rekla nam je Jožica Dežmar. Dodala je i kako će raspored odvoženja otpada po danima biti isti kao i do sada, s tim da će se svaki drugi tjedan prevoziti komunalni i bio otpad u kontejnerima koji su se i dosad koristili, a jednom mjesečno pak papir i plastika.Ž

Sankcije za prekršitelje

Što se tiče vrećica za plastiku, u nju će se osim ambalaže za piće, moći bacati i ambalaža od deterdženata i šampona, od vrhnja, jogurta, kao i tetrapaci od mlijeka. Na pitanje kakve sankcije očekuju one koji otpad ne budu sortirali, Jožica Dežmar je rekla kako će prvih mjesec, dva još tolerirati prekršitelje, no kasnije će morati naplatiti kaznu sukladnu zakonskim propisima. Dodala je kako će biti veći prekršaj ako se u komunalni otpad stavi plastika ili papir nego ako se u vreće za papir ili plastiku stavi nešto što tamo ne pripada.

Komentirajte prvi

New Report

Close