Šonje: Uvjeti kreditiranja normalizirani su još 2013.

Autor: Ana Blašković , 15. veljača 2016. u 22:01
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Tvrdnja da tvrtke ne mogu do kredita otvorila je vrata za milijarde kuna potpora bez procjene njihova učinka.

Debata jesu li banke nedovoljno spremne na kreditiranje ili pak nema dovoljno dobrih projekata traje godinama. Argumenti da tvrtke ne mogu do kredita, a bez kojih nema ni rasta, širom su otvorili vrata za razne subvencije i potpore HBOR-a, Ministarstva poduzetništva i drugih, koje se mjere u milijardama, a da ne postoji nikakva procjena učinkovitosti.

Analiza tržišta kredita, provedena na više od 3500 tvrtki iz sektora graditeljstva, industrije i usluga, pak, pokazuje da su se veliki suočili s dodatnim financijskim ograničenjima početkom krize 2009., no uvjeti kreditiranja su im normalizirani već 2010. Male je udar dohvatio pola godine kasnije i trajao puno dulje, no i njima se u međuvremenu dostupnost financiranja normaliziralo. "Dodatna financijska ograničenja slabe ili nestaju od 2013.", istaknuo je Velimir Šonje u analizi za Hrvatsku udrugu banaka, potvrdivši time ranije istraživanje, no sada na većem uzorku i u duljem razdoblju.

Istraživanje otkriva i da je izostao pozitivan učinak od predstečajnih nagodbi. Za to mogu postojati tri razloga; ili procesi nisu dovršeni, ili predstečajevi pomažu, ali samo djelomično, ili su u potpunosti neučinkoviti, napominje Šonje. Iako postoje opasnosti pojave ograničenja za rastuće tvrtke, njih kompenzira veličina, kapitalizacija, dobit i orijentacija tvrtke za izvoz te poslovanje izvan sektora graditeljstva.

Stoga preporučuje mjere za poticanje rasta, kapitalna jačanja i fokus na izvoz kako bi se otklonile moguće financijske prepreke tim poduzećima. Da bi se smanjila dodatna financijska ograničenja, koja se svode uglavnom na visoke cijene kapitala, potrebna je stabilnost i snižavanje pasivnih kamata. I konačno, kad su upitno učinkovite predstečajne nagodbe u pitanju, nužni će biti dodatni napori za rješavanje problema nesloventnosti domaćeg gospodarstva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close