Sokol u minusu, ali prvi. Norac jača, dobit Klemma 24 milijuna kuna

Autor: Saša Paparella , 24. lipanj 2019. u 07:11
Foto: Boris Ščitar / Pixsell

Iako su 2018. zaštitari Zlatka Marića uprihodili 303 mil. kuna, godinu su završili s minusom od 74,5 milijuna kuna.

Unatoč snažnoj izloženosti prema Agrokoru, Zlatko Marić lani je uspio sa svoje dvije zaštitarske tvrtke znatno povećati prihode, sa 250,7 na 302,9 milijuna kuna, pa je nakon jednogodišnje stanke ponovno istisnuo Securitas na drugo mjesto liste najuspješnijih zaštitara.

No za razliku od prethodnih godina, kad je konstantno bilježio po preko 20 milijuna kuna neto dobiti, lanjsku je godinu – zbrojimo li poslovanje obje njegove tvrtke, Sokol Marić i Sokol – završio s minusom od 74,5 milijuna kuna, a ukupan broj zaposlenih zaštitara pao je na 2524, stotinjak manje nego li ranije. 

Banke podržale nagodbu    
Prihodi njegove stare tvrtke Sokol Marić, koja je zbog sloma Agrokora završila u postupku predstečajne nagodbe, lani su pali s 216 na 95,3 milijuna kuna, uz 102,2 milijuna kuna minusa i pad broja zaposlenika s 2950 na 450.  "Radi se o očekivanim rezultatima na bazi suradnje s dugogodišnjim korisnicima naših usluga. Tvrtka Sokol Marić dijelila je sudbinu svih velikih dobavljača Agrokor, no polovicom travnja prihvaćen nam je plan naše predstečajne nagodbe.

Podržale su ga i sve velike novčarske institucije u RH, što nam je jako značajno kao poslovno korektan potez naših dugogodišnjim partnera", rekao nam je Ante Perčin, član Uprave Sokol Marića. Securitas Hrvatska opet je drugi, iako su i oni svoje prihode poboljšali sa 251,8 milijuna na 273,9 milijuna kuna, a drugi su i po neto dobiti.   Treći je Klemm Security koji je prihod povećao sa 119,7 na 126 milijuna kuna.

Klemm je prvi po neto dobiti koja je narasla sa 16,4 na 23,6 mil. kn.  Četvrta je AKD-zaštita, ta tvrtka u državnom vlasništvu najviše je povećala prihode, sa 76,5 na 105,4 milijuna kuna. Godinu su napokon završili u plusu i to od 1,7 milijuna kuna. Bilić-Erić Security je peti, sesvetski zaštitari udvostručili su dobit s četiri na osam milijuna kuna. Prihodi su im narasli sa 94,4 na 112,3 milijuna. 

Slobodni pad
V-grupa nastavlja slobodni pad u prihodima, sa 20,3 na 15,5 milijuna kuna, a toliki im je bio i lanjski minus.    Na osmo mjesto probio se Noky security. Lani je tvrtka prokuriste Mirka Norca uprihodila deset milijuna kuna više nego 2017. i zapošljava dvostruko više ljudi, umjesto 166 sada ih je 350.

"Proširili smo se na sve regije u RH. Dio ugovora sklopili smo s privatnim tvrtkama, a drugi dio preko javne nabave koja je sve transparentnija, no nismo se javljali na sve natječaje jer u zaštitarstvu manjka ljudi", rekao nam je Anton Šajgo, direktor Noky Securityja. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zna se kako to ide! “Tržišna ekonomija!”

New Report

Close