Sokol Mariću odrezali čak 1,3 mil. kn, on najavljuje žalbu, ako treba, i EU

Autor: Saša Paparella , 09. travanj 2015. u 08:45
Tvrtka Zlatka Marića 2013. godine imala je 299 milijuna kuna prihoda/Goran Stanzl/PIXSELL

Postupak je inicirao AZTN zbog sastanka na kojem su vodeći zaštitari navodno dogovorili najnižu cijenu rada od 32,52 kune po satu.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) donijela je rješenje kojima je, kako navode, "utvrđeno narušavanje tržišnog natjecanja sklapanjem zabranjenih horizontalnih sporazuma".

AZTN je stoga s ukupno 5,3 milijuna kuna kaznila navodni kartel od sedam vodećih zaštitarskih tvrtki, tvrdeći da su se ti poduzetnici dogovarali o cijenama usluga. Postupak je inicirao AZTN temeljem napisa objavljenog u časopisu Zaštita o sastanku poslodavaca u zaštitarstvu održanom 23. listopada 2013. Agencija navodi sa su zaštitari na tom sastanku dogovorili minimalnu cijenu usluga od 32,52 kune po satu, te je "utvrđeno da dogovor postignut na tom sastanku ima sve elemente kartelnog sporazuma jer su tom sastanku prisustvovali tržišni takmaci".  

Zato je AZTN odredio da ti zaštitari moraju platiti kaznu, ali ne u jednakim omjerima, već proporcionalno svojim godišnjim prihodima. Tako bi najveću kaznu od 1,3 milijuna kuna, morao platiti Sokol Marić, te potom redom Securitas Hrvatska, AKD-Zaštita, Klemm Sigurnost, Bilić-Erić, V grupa i Arsenal-Ivezić.   Na to rješenje stranke imaju pravo žalbe Visokom upravnom sudu, a što će sigurno učiniti najveći domaći zaštitar Sokol Marić.

 

Martić

Neformalno druženje AZTN je ocijenio kao nedopušteno postupanje

"Smatramo da je predmetna odluka suprotna svim činjenicama i dokazima koje su navedeni poduzetnici isticali u tijeku postupka, kao i aktualnoj situaciji na tržištu usluga zaštite. Naime, upravo tržište ukazuje da ne postoji niti je ikada postajao dogovor oko cijena usluga o čemu u konačnici svjedoči i pad cijena usluga za preko 30 posto u odnosu na period prije 2013. Društvo Sokol Marić će protiv ovoga rješenja pokrenuti upravni spor, te u slučaju potrebe potražiti pravnu zaštitu i pred institucijama EU. Zapošljavamo preko 3500 zaštitara i sigurno ne bi ugrozili svoju reputaciju tzv. zabranjenim sporazumima", kažu u Sokol Mariću.

Dobili smo komentar i od Securitas Hrvatska, drugog najvećeg zaštitara u RH. "Naša tvrtka nikada nije bila dio bilo kakvog kartela ili zabranjenog sporazuma bilo kakve vrste". rečeno nam je. I treći najveći poslodavac u tom sektoru, AKD-Zaštita, najavljuje pokretanje upravnog spora. "Nažalost, poziv uredništva časopisa na neformalno druženje ocijenjen je kao nedozvoljeno postupanje", rekao nam je Neven Martić, direktor AKD-zaštite.  Komentar smo dobili i od Josipa Klemma. "Nisam bio na sastanku, no koliko znam raspravljalo se o mogućnosti osnivanja komore zaštitara te o troškovima rada u zaštitarstvu", rekao nam je Klemm. 

Sindikat bijesan

'Priča o kartelu je suluda'

Uz poslodavce, rješenje AZTN-a osudio je i Miomir Jačimović, predsjednik Vijeća RSRH – Zaštita, glavnog zaštitarskog sindikata. "Rješenje kojim se sedam tvrtki kažnjava s više od pet milijuna kuna dosad je nezabilježeni kretenizam! Nema tu nikakvog dogovora o cijeni, a napose ne o udruživanju u kartel. Da je toga bilo, zasigurno se ne bi objavljivalo u medijima. Na sastanku se razgovaralo o cijeni koštanja, odnosno o trošku rada, a ne o cijeni usluge. Motiv za sastanak bile su cijene na tržištu, koje su debelo ispod troška minimalne plaće", navodi Jačimović.

Komentari (3)
Pogledajte sve

samo za usporedbu…todoricu su za dokazano dogovaranje cijena s dukatom odrezali 500.000 Kn kazne.
Pa sada usporedite velicinu prijevare i zarade!

Nesposobna i potkupljena(prodana) država odnosno njena birokracija riješila se svih unosnih biznisa gdje se uz malo truda zarađivao veliki novac.Sve to zbog sitnih interesa ,korupcije i nerada a štete su neprocjenjive.Sada cijeli državni aparet ovisi o porezima i trošarinama i nestvarno bi bilo očekivati da će nam biti bolje tko god bio na vlasti.

Čekajte još malo, sve će to Karamarko ukinuti.

New Report

Close