Dobio račun za vodu 18.000 kuna: ‘Država potiče iseljavanje’

Autor: Poslovni.hr , 16. rujan 2019. u 09:01
Foto: Getty Images

Po novom Zakonu o otocima, otočani imaju pravo piti samo određeni broj subvencioniranih kubika.

Astronomski iznosi računa za vodu stigli su stanovnicima na otoku Kapriju, u šibenskom arhipelagu. Od 900 do čak 18 tisuća kuna. Visoki računi su ih, kažu, iznenadili jer stigli su im bez ikakve najave.

"Prošle godine u isto vrime smo platili, račun je bio 250 kuna, a ove godine san platio račun 1560 kuna", kazao je Marijo Cinotti za Dnevnik.hr. "Iz toga proizlazi da je kubik vode vode na otoku Kapriju negdje 100 kuna", dodaje Ante Radovčić.

Otok Kaprije je vodovodnu mrežu dobio tek prije nekoliko godina. Vodu na otok donosi vodonosac, a njegov učestali dolazak Kaprijanima je povisio račune. I do deset puta. "Po tome ispada da avion jeftinije leti nego što mi vodu pijemo", kaže otočanka Alma Tucelj.

Po novom Zakonu o otocima, otočani imaju pravo piti samo određeni broj subvencioniranih kubika. "Otočaninu stanovniku osigurava se opskrba vodom za ljudsku potrošnju u količini do najviše 45 m3…" na godinu. Svaki dodatno potrošeni kubik vode, kažu u šibenskom Vodovodu, dodatno se i naplaćuje.

Iz odgovora Vodovoda i odvodnje Šibenik:"… što uključuje cijenu vode iz mjesta iz kojeg se voda isporučuje i cijenu troška prijevoza po m3 koja je određena sklopljenim ugovorom o prijevozu vode".

Taj ugovor, tvrde otočani, oni potpisali nisu. A nejasno im je i zašto se Zakon koji je na snagu stupio s prvim danom 2019., počeo primjenjivati tek u kolovozu. "Veći je problem što su oni izdali taj cjenik 22. kolovoza, a primijenili su ga za 1. kolovoza, dakle retroaktivno", objašnjava Denis Lakoš.

I, smatra krovna otočna institucija, protuustavno.

Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora tvrdi: "Mislimo da konkretno Vodovod i Grad Šibenik opet se pojavljuju kao kršioci Zakona o otocima jer oni po Zakonu o otocima, šibenski otoci i konkretno otok Kaprije, proglašen je kao specifično područje". Pa bi, kaže, Šibenik i u ovom slučaju Kapriju trebao pomoći misle li se ispuniti sva ona politička obećanja o povratku života na otoke.

Jolanda Bareša na Kapriju živi 22 godine, vlasnica je ugostiteljskog objekta i rekorderka po visini računa – 17.880 kuna. Lani je u kolovozu dobila račun od 1800 kuna. Kako kaže, na računu je prijevoz vode na otok naplaćen 15.000 kuna. "Ako smo spojeni na vodovodnu mrežu i uredno platili priključak vode, onda su nas dužni opskrbiti vodom, a ne da nas ograničavaju koliko ćemo se puta otuširati, a koliko puta ćemo isprazniti kotlić s vodom", smatra Bareša.

Dodaje da će račun platiti djelomično, samo potrošenu vodu – 2100 kuna. Ne boji se ovrhe, spremna je na isključenje iz vodovodne mreže i borbu za vodu. "Država ne potiče na ovaj način ništa drugo nego iseljavanje. Ostane li sve ovako, selim i ja s obitelji u Vodice", zaključila je.

Komentirajte prvi

New Report

Close