Softver Adobea i Autodeska ulaskom u EU do 50% skuplji

Autor: Bernard Ivezić , 27. ožujak 2013. u 22:01
100 tisuća kuna najviša je kazna za tvrtke koje piratiziraju softver

Građevinarima, arhitektima i web dizajnerima porast će troškovi nakon ulaska Hrvatske u EU.

Softver američkih tvrtki Adobe i Autodesk poskupit će i do pedeset posto nakon što Hrvatska uđe u Europsku uniju, doznaje Poslovni dnevnik. Boran Lončarić, predsjednik Uprave GDi grupe, koja kupuje razvojne softverske alate, očekuje da će dio stranih softverskih proizvođača povećati svoje cijene zbog toga što je Hrvatska do sada bila u krugu država koje poput Ukrajine ili zemalja centralne Azije imaju povlaštene cijene softvera.   "To će se promijeniti ulaskom u EU, jer će se te povlastice ukidati i to se može odraziti ne samo na cijene softvera već i na cijene podrške zbog čega bi i softverska proizvodnja u Hrvatskoj mogla poskupiti, ako ne u ovoj onda do kraja iduće godine", kaže Lončarić.

Građevina i web
On dodaje da je Goran Radman, koji je prije vodio Microsoft, na to upozoravao još prije desetak godina. Hrvatska je, naime, u to vrijeme imala 20 do 50 posto niže cijene softvera od članica Unije. U Business Software Allianceu smatraju da će do promjena cijena doći primarno kod Adobea i Autodeska, a ne i kod raširenijeg softvera poput onog koji proizvodi Microsoft.Tajana Sokler, direktorica tvrtke Osa softver, koja zastupa Autodeskove proizvode, među kojima je najpopularniji AutoCAD koji se koristi u građevinarstvu, potvrdila nam je da očekuju da će zbog ulaska u Uniju cijene njihovog softvera u prosjeku porasti za 50 posto. "No, to također znači da trenutno licencija vrijedi isključivo u Hrvatskoj, a tada će vrijediti bilo gdje unutar EU i stoga korisnicima sad nudimo povoljne modele po kojima mogu provesti tu tranziciju", navodi Sokler.Slično ističe Aladar Urbanke, direktor HSM Informatike, koja distribuira Adobeove proizvode koji su vrlo popularni u industrijama okrenutim prema internetu.

Povoljniji modeli
"Zbog EU će doći do korekcije cijena i ujednačavanja sa cijenama koje vrijede u zemljama EU, ali još nemamo uvid u nove cijene", pojašnjava Urbanke. Dodaje da Adobe u Hrvatskoj ima sedamdesetak različitih softverskih proizvoda koji stoje od 800 do 23.000 kune po licenciji i da postoje različiti modeli kupnje koji su bitno povoljniji. Primjerice, navodi, nadogradnje s prethodnih verzija koje imaju bitno nižu cijenu.

SAP neće mijenjati cijene
Marko Biljan, direktor korporativnih komunikacija SAP-a za Hrvatsku kaže da cijene licenci SAP-ovog softvera nisu podložne promjenama s obzirom na ulazak Hrvatske u Europsku Uniju. "Cijene SAP softvera definirane su u europskoj valuti euro tako da nikakve promjene se neće dogoditi po tom pitanju. Cijene ostaju iste, bez obzira na naš ulazak u EU", pojašnjava Biljan. Komentar Oraclea, Microsofta i IBM-a očekujemo uskoro.

Posljedice krize

Više prijava za piratstvo 

Business Software Alliance u Hrvatskoj tvrdi da su softverski proizvodi Microsofta najčešće piratizirani po količini, a oni Adobea i Autodeska po vrijednosti, što je bitno jer utječe i na visine kazni. Andrej Matijević iz BSA kaže da zbog krize bilježe značajan rast prijava za piratstvo, čak do 20 tjedno. Pojašnjava da je u nekim gradovima u kontinentalnoj Hrvatskoj to postao i način tržišne borbe jer se konkurenti međusobno prijavljuju za piratiziranje softvera. U BSA navode da su kazne za tvrtke koje piratiziraju  od 50 do 100 tisuća kuna, a za odgovornu osobu u tvrtki od pet do deset tisuća kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close