Sočkovićeva tvrtka neće graditi Janafove spremnike

Autor: Saša Paparella,VLM , 30. kolovoz 2012. u 22:00

Iz prve faze izgradnje naftnih spremnika u Omišlju, vrijedne 218,7 mil. kuna, izbačena je montažerska tvrtka V.A.M.-ing u vlasništvu utjecajnog HDZ-ovca Zdravka Sočkovića

U konzorciju okupljenom oko Đure Đaković Holdinga, kojem je povjerena izgradnja triju Janafovih naftnih spremnika u terminalu Omišalj na Krku, došlo je do izmjena – u 218,7 milijuna kuna vrijednu prvu fazu projekta, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na 1,1 milijardu kuna, više nije uključena montažerska tvrtka V.A.M.-ing iz Slavonskog Broda, poddobavljač jednom članu konzorcija, već je taj posao preuzeo Holding. Vijest je zanimljiva jer je V.A.M.-ing u vlasništvu Zdravka Sočkovića, godinama prvog HDZ-ovca slavonsko-brodske županije i tamošnjega glavnog kadrovika, koji je, tvrde lokalni izvori, donedavna bio toliko utjecajan da je postavljao i članove NO-a i uprave u pojedinim tvrtkama iz sustava Đure Đakovića, ali i u samom Holdingu. Utjecaj mu je u posljednje vrijeme slabio, naročito otkako je Sočković lani uhićen zbog afere preprodaje zemljišta u Sibinju, i to skupa s bivšim generalom Mladenom Kruljcem.

V.A.M.-ing blokiran 50 dana
Vijest o promjenama u konzorciju potvrđena nam je u Holdingu. “S prvim kolovozom ove godine tvrtka V.A.M.-ing ugovor o izvođenju radova sklopljen s Đuro Đaković Inženjeringom prenijela je na Đuro Đaković Holding, čime je Holding preuzeo izvođenje ugovorenih radova. Tvrtka V.A.M.-ing nije bila dio konzorcija nego poddobavljač članu konzorcija na projektu”, službeno nam je potvrđeno u Holdingu. Nismo uspjeli doznati razloge za prekid suradnje s V.A.M.-ingom. “Što se tiče naravi poslovnih odnosa s partnerima, oni zadiru u domenu poslovne tajne. Sama realizacija projekta teče u skladu s ugovorenim rokovima”, rečeno nam je u Holdingu. Inače, svih 12 žiro-računa V.A.M.-inga blokirano je već 50-ak dana; u posljednjih pola godine tvrtka je bila 140 dana u blokadi. Prema podacima Poslovne Hrvatske, tvrtka zapošljava 245 ljudi, lani je imala 55,8 milijuna kuna prihoda i ostvarila je dobit.

Izvođači love rokove
Hoće li promjene u konzorciju usporiti gradnju spremnika? “Unatoč tim promjenama izgradnja triju novih spremnika za naftu na terminalu Omišalj, od kojih je svaki veličine 80.000 kubičnih metara, intenzivirana je te Janaf i izvođači radova ulažu napore da se ostvare ugovorne obveze. Janaf priprema izradu novog plana razvoja zbog bitno izmijenjenih okolnosti na tržištu nafte i naftnih derivata, kojim će se predvidjeti dinamika realizacije pojedinih projekata, pa tako i izgradnje novih spremničkih kapaciteta”, kažu u Janafu.

Prepunjeni spremnici

Planirani kapacitet – 1,5 milijuna tona nafte
Prema planu koji je početkom 2009. iznio tadašnji predsjednik Uprave Ante Markov, Janaf bi u Omišlju trebao sagraditi ukupno osam spremnika za naftu, a vrijednost investicije tada je procijenjena na 1,1 milijardu kuna, čime bi se kapaciteti povećali sa 760.000 na 1,5 milijun tona nafte. “Sva su nam skladišta puna sirove nafte pa moramo odbijati nove ponude za skladištenje”, objasnio je tada Markov, kojeg je ove godine na čelu Uprave naslijedio Dragan Kovačević. Janaf već godinama dobro posluje, lani je ta kompanija ostvarila 445 milijuna kuna prihoda i 61,3 milijuna kuna dobiti, a zapošljava 374 djelatnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close