Socijalna pomoć u Njemačkoj je veća od hrvatskih primanja

Autor: Poslovni.hr , 24. veljača 2017. u 09:18
Foto: Thinkstock

Svaki četvrti stanovnik Njemačke koji prima socijalnu pomoć je stranac.

Podaci pokazuju kako su prosječna primanja kućanstva u čak 131 državi svijeta manja nego što iznosi socijalna pomoć za obitelj s jednim djetetom u Njemačkoj. Prema objavljenim podacima, takve obitelji od njemačke socijalne službe primaju u prosjeku 1200 eura, dok, primjerice, prosječno kućanstvo u Hrvatskoj ima primanja od oko 1000 eura.

Kako piše Večernji list, slična je situacija i u drugim europskim državama, posebno onima koji su nekada pripadali istočnom bloku pa ne čudi toliki interes za preseljenje u Njemačku ne samo migranata iz Sirije ili Afganistana već i iz Bugarske i Rumunjske. Njemački Zavod za zapošljavanje objavio je kako je u prošloj godini svaki četvrti stanovnik Njemačke koji prima socijalnu pomoć – stranac.

Od toga najveći broj, njih 295 tisuća su Turci, slijede Sirijci kojih je 242 tisuće, a na trećem mjestu su njemački susjedi i članovi Europske unije Poljaci, njih gotovo 93 tisuće. Zavod za zapošljavanje je objavio podatke o najvećem porastu tražitelja socijalne pomoći od njemačke države, a pokazalo se kako je porast od 229,4 posto zabilježen kod došljaka iz Eritreje te 195,4 posto kod tražitelja socijalne pomoći iz Sirije.

Istovremeno broj Nijemaca koji žive od socijalne pomoći prošle je godine smanjen za gotovo 240 tisuća korisnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close