Snažan razvojni potencijal treba podršku države

Autor: Poslovni dnevnik , 03. lipanj 2013. u 21:59
Na kraju konferencije naglašena važnost sektora

Na kraju konferencije naglašena važnost sektora.

Na kraju dvodnenvog događanja u Opatiji Drvni klaster kao organizator desete po redu drvno tehnološke konferencije na jednom mjestu je sublimirao najvažnije poruke sudionika konferencije te izdao dva dokumenta – jedan s zaključcima konferencije, a jedan s preporukama za daljnji razvoj sektora.  

Zaključci:

  1. Drvna industrija ima snažan razvojni potencijal koji nije odgovarajuće valoriziran u državnim strategijama.
  2. Drvoprerađivački sektor i šumarstvo imaju veliku važnost u zadržavanju zapošljavanja na ruralnim područjima Hrvatske.
  3. Pozicija namještaja i proizvoda od drva na hrvatskom tržištu postaje sve lošija, a poslovi javne nabave ne vode računa o kapacitetima domaćih proizvođača.

Preporuke:

  1. Odnosi šumarstva i drvne industrije trebaju biti uzajamno koordinirani preko središnjeg državnog Povjerenstva kojeg treba za tu potrebu ustrojiti, a sirovinski resurs mora biti u fokusu hrvatskih vlasti u novom EU okruženju. 
  2. Predlaže se nastavak aktivnosti oko donošenja Zakona o preradi drva te njegovo usvajanje po hitnom postupku.
  3. Sirovinski potencijal iz privatnih šuma potrebno je snažnije mobilizirati i usmjeriti prema drvnoj industriji u smislu jačanja ponude dodatnih količina tehničke oblovine i posebno biomase. 
  4. Problematici korištenja drvne biomase treba novi pristup s uvažavanjem sirovinskih i proizvodnih kapaciteta.
  5. Potrebno je poticati veće uključivanje jedinica lokalne samouprave u razvojne projekte drvoprerađivačkih tvrtki, posebice u dijelu privlačenja sredstava iz strukturnih fondova za jačanje inovacijske, edukacijske i istraživačke infrastrukture.
  6. Potrebno je poticati veću upotrebu i potrošnju drva kroz izmjenu postojeće zakonske regulative (dozvoliti gradnju drvom u urbanim područjima) i prijenosa uspješnih inozemnih praksi (npr. ProHolz Austrija).
  7. U promotivne aktivnosti na inozemnim tržištima potrebno je još snažnije uključiti gospodarsku diplomaciju te izraditi izvozne strategije drvoprerađivačkog sektora za pojedina tržišta.
  8. Potrebno je osigurati kontinuitet sustava sektorskih potpora s mogućim povećanjem ukupnog iznosa, a posebnu pažnju treba usmjeriti na moguće financiranje drvne industrije iz EU fondova u okolnostima nakon 01.07.2013.
  9. Obrazovanju i edukaciji treba posvetiti posebnu pažnju, a suradnju s akademskom zajednicom potrebno je dinamizirati i intenzivirati u svim znanstvenim disciplinama uz veću primjenu pametnih i inovativnih tehnologija.
  10. Potrebno je poticati uspostavu novih projekata i razvojnih inicijativa u regiji jugoistočne Europe, kao i njihovo kandidiranje u sklopu EU programa te tako ohrabriti drvoprerađivačke tvrtke, razvojne agencije i nadležne institucije za intenziviranje sektorske suradnje u zemljama regije.

Komentirajte prvi

New Report

Close