Smjene lokalnih moćnika u Sisku, Metkoviću, Hvaru i Požegi

Autor: Ana Blašković , 03. lipanj 2013. u 00:45
Kristina Ikić Baniček SDP-u je nakon osam godina vratila vlast u Sisku/Nikola Ćutuk/PIXSELL

Nakon dva mandata poziciju je izgubio hvarski gradonačelnik Pjerino Bebić, a HDZ je tijesno pobijedio u Požegi.

Premda će u idućim danima tek uslijediti dublje analize lokalnih izbora 2013., već na prvi pogled oni su donijeli neka od većih iznenađenja.

U nizu gradova, Sisku, Hvaru, Metkoviću i Požegi građani su s vlasti zbacili dugogodišnje lokalne moćnike. Možda najveće iznenađenje dogodilo se u Metkoviću gdje se nadmoćna većina od 66 posto građana izašlih na izbore, premoćno odlučila umjesto Stipe Gabrića Jamba gledati novo lice. Bit će to u naredne četiri godine nezavisni Božo Petrov čija je lista nadmoćno osvojila 67,94 posto glasova dok je za Jamba glasalo 31,02 posto birača. U usporedbi sa Metkovićem, građani Siska i Požege smjene na čelu svojih gradova izglasali osjetno više podijeljeni. HDZ-ovac Dinko Pintarić nakon dva mandata gradonačelničku fotelju prepušta SDP-ovoj Kristini Ikić Baniček. Ona je odnijela pobjedu sa 1070 glasova više osvojivši 51,12 posto glasova, dok je Pintarić uspio prikupiti 46,1 posto.

Tako će Sisak nakon 2000. godine, uz kratku pauzu od lipnja do prosinca 2005., naposlijetku ugledati promjenu na čelu grada.Nakon čak četiri gradonačelnička mandata sa čela Požege odlazi SDP-ovac Zdravko Ronko i to zahvaljujući – 46 glasova razlike. Njegov protukandidat s HDZ-ove liste Vedran Neferović dobio je 49 posto glasova, malo ali dovoljno za pobjedu od 48,65 posto koliko je uspio osigurati Ronko.Hvarski gradonačelnik Pjerino Bebić također će se nakon osam godina pokoriti većini birača i prepustiti vodstvo nad gradom. Bebić je izbore izgubio sa 479 glasova razlike; njegov oponent SDP-ovac Rino Budrović osigurao je pobjedu sa 58,71 posto glasova, dok je istodobno Bebiću povjerenje poklonilo 38,84 posto Hvarana. Veliku pobjedu u Dubrovniku osigurao je HNS-ovac Andro Vlahušić. Čak i unatoč nepravomoćnoj presudi, Dubrovčani su mu protekle četiri godini očito zadovoljni dali povjerenje za još jedan mandat.

Od nešto više od 45 posto Dubrovčana koji su izašli na izbore, za nekadašnjeg ministra zdravstva glasalo je 59,8 posto građana dok je HDZ-ov protukandidat Teo Andrić osvojio 37,28 posto glasova, odnosno čak 3876 građana manje. "Mi smo jedan od financijskih najuspješnijih gradova u Hrvatskoj, najveće smo gradilište u zemlji, sve što smo obećali napravili smo, pa i više", rekao je nakon objave izbornih rezultata Vlahušić.Premoćne pobjede osigurali su široj javnosti nepoznati kandidati uglavnom iz manjih mjesta. U Zagrebačkoj županiji, čak 74,68 posto glasova prikupio je u mjestu Preseka Zdenko Lendl, kandidat grupe birača, a za HDZ-ovca Miljenka Vučkovića glasalo je 68,48 posto birača u mjestu Klinča Sela. U Brodsko-posavskoj žipaniji u mjestu Gornja Vrba Ivan Vuleta osvojio je 67,17 posto glasova. Zahvaljujući nadmoćnih 67,01 posto glasova gradonačelničku fotelju Ivanić-Grada preuzima Javor Bojan Leš, kandidat HDZ-a i partnera.

Komentirajte prvi

New Report

Close