‘Još nije gotovo, vraćamo se spasiti RIZ-Odašiljače!’

Autor: Saša Paparella (VLM) , 06. studeni 2012. u 09:16
Robert Hirc, Kamilo Vrana i Robert Inkert, smijenjeni trojac/PIX

Dokaže li se da je izazvala štetu tvrtki, Vesna Čižmar kao predsjednica NO-a jamčit će svojom imovinom, tvrdi smijenjena uprava.

Stara uprava RIZ-Odašiljača, predvođena Kamilom Vranom, koja je prošloga tjedna, nakon nešto više od mjesec dana mandata, smijenjena odukom Nadzornog odbora, treba se što prije vratiti na čelo tvrtke. Takav je naputak, doznajemo iz izvora bliskog Vladi, ministar gospodarstva Radimir Čačić dao Eriku Mohoroviću, ravnatelju Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO). Smjena Vranine uprave RIZ-Odašiljača izazvala je nevjericu u Vladi jer država kao većinski vlasnik tvrtke, koji drži 64 posto dionica, nije inicirala ni odobrila takav potez. Unatoč svom bijesu, Vlada ne može odmah reagirati jer je promjenu uprave provela Vesna Čižmar, koju je koalicijska vlast sama postavila za predsjednicu Nadzornoga odbora. O naglom obratu popričali smo s Kamilom Vranom i Robertom Hircom, presjednikom i članom smijenjene uprave RIZ-a (treći član te uprave bio je Robert Inkert).

DORH šuti

"Doznavši da nas je NO smijenio, Trgovačkom sudu odmah smo uložili žalbu i zatražili privremenu mjeru. Žalba je odbijena, a upis nove uprave, kojom predsjeda Željko Marić, ekspresno je proveden, u roku od četiri radna dana. Zanimljivo je da je naš upis, protiv kojeg se nitko nije žalio, trajao čak 19 dana! Prethodno nam je trebalo više od pet mjeseci da uđemo u RIZ – iako nas je država imenovala u upravu još početkom travnja, Trgovački sud dvaput je odbio održavanje skupštine i zato se nije mogla provesti volja vlasnika, imenovati novi NO i uprava RIZ-a, pa smo u tvornicu ušli tek 23. rujna. A ljudi koji su sada preuzeli RIZ na netransparentan način i mimo volje vlasnika sada javno izražavaju nadu da će ih Vlada u tome podržati", čude se članovi bivše uprave. Iako imaju podršku države, tvrde da su se sukobili s nekim daleko moćnijom – paradržavnom strukturom. Navode i da su DORH-u još prije dva mjeseca vezano uz RIZ podnijeli prijavu zbog zlouporabe položaja, opstruiranja države i udruživanja u zločinačku skupinu, no efekta nije bilo. Podsjetimo, Vraninu je upravu NO prošloga tjedna smijenio glasovima predstavnika radnika i malih dioničara. Treći, presudni glas za smjenu dala je predsjednica NO-a Vesna Čižmar, koja je istu upravu postavila potkraj rujna. Tada je smijenila upravu postavljenu od bivše vlasti u travnju 2011., u kojoj su sjedili Inkert, Milić Bijelić i Stjepan Planinić. Nakon što je zaključila da ni Vranina uprava – u kojoj je zadržan Inkert – ne radi kako valja, odlučila je opet promijeniti vođe. U aktualnu upravu, uz njezina predsjednika Željka Marića, vratio se u rujnu smijenjeni Planinić, koji na skupštini održanoj 31. kolovoza nije dobio razrješnicu. Prilikom zadnje smjene Vesna Čižmar izjavila je da je 10 dana uzaludno tražila od AUDIO-a stav što napraviti s Vraninom upravom, što znači da je proces opoziva počeo čim je ta uprava preuzela RIZ.

Demonstracija samovolje

Odakle tako nagla promjena? "Tvrdi se da smo zahtijevali ekstra visoke plaće, iako je istina suprotna: tražili smo i niže koeficijente od onih koji nam po zakonu pripadaju. V. Čižmar samovoljno nas je smijenila, i to, da paradoks bude potpun, istim argumentima kao i prošlu upravu! Sazvala je čak šest sjednica NO-a u tih 20-ak radnih dana, koliko smo proveli u RIZ -u, uvijek bez prethodnih dogovora i u vrijeme već dogovorenih sastanaka. Stalno je manipulirala, pa je tako dvojici članova NO-a koje je, kao i nju, postavila država, a žive u Rijeci, odnosno Baranji, tek kasno popodne SMS-om javljala za sjednicu sazvanu za iduće jutro. Ponekad ih uopće ne bi informirala, pa je tako jedan član tek prošli utorak saznao da je NO u kojem sjedi četiri dana ranije smijenio našu upravu", govore Vrana i Hirc. "Optužuju nas da smo u tih mjesec dana uništili tvrtku, a sada na njezino čelo stavljaju stečajnog upravitelja. Ako se uskoro ne uspijemo vratiti u RIZ, bojimo se da izostati ugovori koje smo već načelno dogovorili i koji su bili uvjet ozdravljenja", kažu članovi bivše uprave, koji vjeruju u svoj povratak. Podsjećaju da će, dokaže li se da je izazvala štetu tvrtki, Vesna Čižmar kao predsjednica NO-a jamčiti svojom imovinom. "Kad smo potkraj rujna preuzeli RIZ, zatekli smo kaos: tvrtka je bila dužna sedam milijuna kuna, bez rezervi za moguće troškove niza sporova, što je nedopustivo. Bivša uprava mjesecima nije uplaćivala poreze i doprinose za plaće. Krenuli smo odlučno i u četiri tjedna mandata uspjeli smanjiti minus za dva milijuna kuna i platiti sve zaostale poreze i doprinose. Sada nas optužuju da smo dizali kredite, što nije točno. Kredit od 6,5 milijuna kuna ugovorila je i podigla stara uprava, odnosno Bijelić i Planinić, i to mimo znanja NO-a. Zbog njega su RIZ-ove nekretnine opteretili hipotekom, što je možda svjesno učinjeno", ističu. Vranina je uprava u okviru postojećeg angažmana s bankom za potrebe tekućeg poslovanja dogovorila mosno financiranje, od čega je 1,5 milijuna uplaćeno za zaostale poreze i plaće, i to u trenutku kad su imali osiguran prihod od isporuke odašiljača u Koreju.

Tko surađuje s Ljubasom?

Tvrde da nikada nisu ni razgovarali o nabavi novih auta, niti su prekršili zakon suspendiravši desetak radnika koji su tri i pol mjeseca onemogućavali Roberta Inkreta, tada predsjednika Uprave, da uđe u RIZ. Na optužbe da su u kratkom mandatu puno novca utrošili na odvjetnike, kažu: "Kad smo preuzeli dužnost, zatekli smo na računu 300.000 kuna, odvjetnik kojeg je angažirala bivša uprava skinuo nam je ovrhom s računa 560.000 kuna i tako odmah blokirao račun. Iako je rečeno da radi besplatno, on je u godini dana od RIZ-a dobio 1,2 milijuna kuna. Iznosi koje smo mi platili za odvjetničke usluge neusporedivo su manji", tvrde naši sugovornici. "Oni koji su nas uz pomoć sindikata smijenili izvrću teze, pa nas optužuju da surađujemo s dioničarom Michaelom Ljubasom, koji navodno ovdje želi graditi stanove, iako ga nitko od nas ne poznaje", tvrde. U međuvremenu je na Youtube procurila snimka razgovora u kojoj Ljubas navodi da će aktualnu upravu RIZ-a "kontrolirati u jednom dobrom dijelu". Članovi nove, Marićeve uprave potvrdili su nam da su kontaktirali s Ljubasom, ali samo kao važnim dioničarom. Tvrde da s njime nemaju nikakve poslovne dogovore.

Radničko dioničarstvo samo paravan

'ESOP-om se manipulira radnicima'

Protivnici Vranine uprave ističu da se zauzimaju za provedbu ESOP programa, odnosno za radničko dioničarstvo. "To je obična manipulacija radnicima, taj ESOP program napisao je bivši član Uprave Milić Bijelić, a glavni je smisao da država za jednu kunu preda svoj udjel radnicima i time zauvjek izgubi pravo na upravljanje. Kao što smo vidjeli prošloga tjedna, prilikom naše smjene, državi već uskraćuju prava većinskog vlasnika, a ESOP-om bi joj se uzeo svaki legitimitet i pitanje je tko će se u nastavku tog scenarija domoći RIZ-a", kažu smijenjeni članovi. Zamjenu teza vide i kad Bijelić kritizira način na koji je RIZ privatiziran, jer je u tome i sam sudjelovao, a manipulacijom nazivaju angažman Udruge branitelja RIZ-a, za koju navodno nije jasno je li uopće registrirana. Kritika imaju i na HTV- ovu emisiju Paravan, gdje su se, kažu, pogrešno predstavljali i neki koji nisu radnici RIZ-a, a česti su gosti crnih kronika.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Koji su ovo jadovi! HrvatskaStrankaUmirovljenika postavlja svog direktora u upravu RIZ-a. Kakve vete ima HSU i radioodašiljači!?? Politički se smjestili u upravu RIZ-a, s hrpom zaštitara preskočili ogradu tvornice u 2 sata ujutro, izbacili radnike, naoružali zaštitare, potrošili love i love a nemaju poima što RIZ proizvodi…majko mila i vi biste se opet vratili!?

New Report

Close