Smeće ujedinilo sve programe, izvedive jedino uz kroćenje Holdinga

Autor: Josipa Ban /VLM , 13. svibanj 2013. u 22:00
Milan Bandić; Rajko Ostojić

Ostojićev je problem što ne kontrolira gradsku političku infrastrukturu, a Ferdeljiv što je nema, ocjenjuje politički analitičar Davor Gjenero.

Mnogo su zanimljivih projekata u predizbornim programima najavili kandidati za gradonačelnika Zagreba.

Gotovo svi obećavaju da će riješiti problem gospodarenja otpadom uvođenjem njegove primarne selekcije. Rajko Ostojić, kandidat koalicije SDP-HNS-HSU i triju zelenih stranaka, prometnu infrastrukturu poboljšao bi uvođenjem integrirane željeznice u sustav javnog prijevoza. Laburist Branko Vukšić najavljuje gradnju audiovizualnog centra na Velesajmu, a Vladimir Ferdelji projekt Zagreb na Savi. Iako svi ističu smanjivanje prireza, koji je sa 18 posto najveći u Hrvatskoj, jedno Margareta Mađerić, kandidatkinja HDZ-a, najavljuje njegovo konkretno smanjenje na 12 posto. Aktualni gradonačelnik Milan Bandić ima listu od čak 14 projekata koje bi završio u novom mandatu. Politički analitičari Žarko Puhovski i Davor Gjenero slažu se da je dobar dio onoga što kandidati izlažu u predizbornim kampanjama izvediv, ali sumnjaju da će do toga doći. "Za njihovu provedbu Zagrebački holding trebalo bi staviti pod svoju kontrolu, što je malo vjerojatno", navodi Puhovski.

Prema njegovu mišljenju, realan je jedino program aktualnoga gradonačelnika Milana Bandića jer ga zapravo nema, a dovoljno govori, smatra Puhovski, ono što je dosad napravio. Vladimir Ferdelji, ocjenjuje Puhovski, ima konzenkventan program. Njegov je problem, međutim, što polazi od teorije sustava. "Ferdelji grad vidi kao tvrtku, a to je pogrešno kad je riječ o političkoj zajednici", ističe Puhovski. I Rajko Ostojić, ocjenjuje, ima dobro zamišljen program u kojem ima dalekosežnih projekata, no on je u pozadini, s obzirom na stranku iz koje dolazi. "Rezultat izbora neće u konačnici biti odraz njegova programa koliko pripadnosti stranci", smatra Puhovski. Program Margarete Mađerić, pak, polazi od činjenice da je ona bila jedna od najvećih kritičarki gradonačelnika. "Osobne karakteristike Mađerić je ugradila u izborni program, a opet će zapravo biti više riječ o stranci nego o programu", objašnjava Puhovski, prema čijoj ocjeni program Branka Vukšića "nije dovoljno lijevo s obzirom na profil birača Hrvatskih laburista". Davor Gjenero smatra kako samo tri kandidata, Bandić, Ostojić i Ferdelji, imaju šansu za ulazak u drugi krug.

Kod Bandića, ističe znamo na čemu smo te se njegovim programom nitko neće baviti. "Cijelu kampanju usmjerio je na legalizaciju bespravne gradnje i na sniženje njezine cijene, što je čista politička igra", kaže Gjenero. "Nasuprot Bandiću dva su moderna kandidata, Ostojić i Ferdelji. Ostojićev je problem to što ne kontrolira gradsku političku infrastrukturu i gradskim se projektima ne bavi dovoljno. Usto, predstavnik je političke ekipe koja je dobila zadnje izbore s nultom ocjenom u ostvarivanju izbornih obećanja", kaže Gjenero. Ferdelji se, ocjenjuje Gjenero, sustavno već godinu dana bavi gradom te radi na komunikaciji s građanima, koja je njemu važna. Ipak, i Ferdelji ima boljku. "Nedostaje mu relevantna politička infrastruktura koja bi bila jamstvo ostvarivanja projekata", ocjenjuje Gjenero. 

Milan Bandić – Mladim bi poduzetnicima dao prostor u Sopnici

Predstavljanje programa aktualnoga gradonačelnika pretvorilo se u predstavljanje kandidata na njegovoj listi za Gradsku Skupštinu, od kojih više od polovicu čine poznate Zagrepčanke. O detaljima programu nije duljio "jer ga građani mogu naći na internetu". Ističe dva prioritetna cilja: stvaranje konkurentnog poslovnog okruženja radi poticanja zapošljavanja i osiguranje ugodnog životnog okruženja.U gospodarskom dijelu programa za sufinanciranje projekata, navodi se, koristit će se i fondovi EU, što dosad nije bio slučaj. Poticat će se osnivanje poduzetničkih zona i inkubatora, suradnja sa Sveučilištem. Pod posebno povoljnim uvjetima, samo uz naknadu štete, Bandić najavljuje da će mladim poduzetnicima ustupiti poslovne prostore u naselju Sopnica-Jelkovec, stvarajući tako inkubator u istočnom dijelu grada. Obrtnicima će, obećava, pod posebnim uvjetima dati na korištenje gradske prostore i lokale u svim dijelovima grada. Na gradskim zemljištima osnivat će se poduzetničke zone.Kad je riječ o socijalnom programu, generaciji osnovnoškolaca 2013.-2017. obećava besplatne udžbenike, a znanstvenim novacima stanove u Sopnici-Jelkovec pod najpovoljnijim uvjetima. Bandić navodi da će osigurati "višestruki sustav odvajanja otpada na mjestu nastanka i na drugim lokacijama". Realno ostvarivim u sljedeće četiri godine navodi čak 14 projekata. Među njima su gradnja čak 10 domova za stare, završetak obnove pročelja, ulica i infrastrukture Gornjeg grada, kongresnoga centra, obrtničkoga doma, nove gradske knjižnice (na prostoru Paromlina), bazena na Sveticama, u Španskom, Sesvetskom Kraljevcu i Jelkovcu.

Rajko Ostojić – Poticao bi startupe i modernizirao željeznicu

Rajko Osojić, kandidat koalicije SDP-HNS-HSU te triju zelenih stranaka, u "Platformi za razvoj" obećava da će strategiju do 2025. predstaviti Gradskoj skupštini šest mjeseci nakon osvajanja mandata. Definirao je pet strateških razvojnih projekata za razdoblje od 2013.-2017., razvrstanih u cjeline Grad partner, Društveni grad, Gospodarski, Funkcionalni te Zelen i čist grad. Od brojnih ciljeva na 33 stranice programa, među kojima su smanjenje prireza, revizija koncesijskoga ugovora između Grada i Zagrebačkih otpadnih voda, osnivanje posebnog fonda za poticanje startupe, izdvojit ćemo samo neke. "Cug u krug" naziv je plana poboljšanja javne prometne infrastrukture. Ideja je integrirati marginaliziranu gradsku željezničku infrastrukturu u sustav gradskog prijevoza. Projekt gradske željeznice u prvoj fazi predviđa gradnju novih postaja pokraj  Heinzelove, okretišta Borongaj, u Ravnicama, Kozari Boku, Bogdanima i Trnskom, kod Savskog mosta te Vukovarske ulice. U blizini željezničkih stanica sagradila bi se i parkirališta. Ostojić najavljuje i uvođenje primarne selekcije otpada. Ona bi, prema računici koju je napravio sa stranačkom kolegicom Mirelom Holy, u konačnici trebala sniziti cijenu odvoza otpada iz zagrebačkih kućanstava. Predviđa zatvaranje deponija na Jakuševcu. Model predviđa nove uplatnice za odvoz komunalnog otpada, koje bi uz fiksni mjesečni dio uključivale i pojedinačne stavke za određene kategorije otpada. Plan je da Grad od građana otkupljuje, u početku, biootpad, staklo, plastiku i papir, a vremenom i druge vrste otpada. Za prikupljeni iznos smanjivao bi se račun.

Margareta Mađerić – Obrtnicima 80 milijuna kuna, nezaposlenima fond  

Margareta Mađerić, kandidatkinja HDZ-a, nezaposlenost smatra najvećim problemom u Zagrebu, pa su joj rješavanje nezaposlenosti, pokretanje gospodarskog razvoja te osnivanje fonda za nezaposlene i participacija u zapošljavanju apsolutni prioriteti. Kako bi potaknula gospodarstvo, Mađarić bi u prvoj godini financirala obrtništvo s dodatnih 80 milijuna kuna iz gradskoga proračuna. Prazne gradske prostore u središtu grada dala bi u najam obrtnicima i tradicionalnim zanimanjima uz simboličnu naknadu od jedne kune. Smanjila bi financijska opterećenja i razvila sustav informiranja za potrebe poduzetnika i obrtnika. Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima omogućila bi plasman proizvoda na Zagrebačkim tržnicama. Mađerić je jedina od kandidata koja konkretno najavljuje smanjene najvećeg prireza u Hrvatskoj sa 18 na 12 posto. Smanjila bi i komunalni doprinos za bespravno sagrađene objekte po zonama, dok bi njegovo plaćanje odgodila na rok od deset godina. Plan za jednak razvoj svih dijelova grada uključuje decentralizaciju i uvođenje e-uprave. Osposobila bi i Sljemensku žičaru, čije bi se dovršenje financiralo iz EU fondova. Pitanje Jakuševca riješila bi pronala-ženjem nove lokacije, obnovom pregovora sa Zagrebačkom županijom te uvođenjem cjelovitog sustava gospodarenja otpadom. Izborni program "5×5 za pet puta bolji Zagreb" uključuje i paket obiteljskih mjera. One predviđaju osnivanje gradskog ureda za umirovljenike te za obitelj, gradnju dvaju novih domova umirovljenika, reviziju gradskih stanova, što bi omogućilo smještanje svih socijalno ugroženih kategorija u gradske stanove. Osnovala bi i memorijalni centar hrvatskih branitelja Grada Zagreba te bi branitelje uključila u gospodarski život grada. Jedna od najvećih kritičarki poslovanja Zagrebačkog holdinga gradsku megatvrtku restrukturirala bi i reorganizirala, nakon čega bi isto učinila i s njegovim dijelovima. Za ZET, najvećeg gubitaša Holdinga, ima konkretan plan: "umanjiti cijenu pokaza svim učenicima i studentima, uvesti sat vremena besplatne vožnje te zonsku kartu".

Vladimir Ferdelji – Zagrebom na Savi do zemljišta od milijardu eura 

Zagreb na Savi, bolje gospodarenje otpadom te informatizacija glavnoga grada  strateški su projekti izbornoga programa Vladimira Ferdeljija, kandidata koalicije HSLS-HSS-Zelena lista. Predstavio ih je prije više od četiri mjeseca. Zagreb na Savi pretpostavlja gradnju riječne luke u Rugvici, četiriju hidrocentrala, a riješio bi i problem podzemnih voda u Zagrebu. Glavni grad tim bi programom dobio 360 hektara građevinskog zemljišta čiju vrijednost bivši predsjednik Uprave Elektro-kontakta procjenjuje na milijardu eura. Problem odlagališta otpada u Jakuševcu riješio bi selektivnim prikupljanjem otpada te u konačnici gradnjom spalionice putem koje bi se proizvodila energija. Ferdelji se zauzima za uspostavu e-uprave. Kao glavni cilj gospodarskog razvoja navodi smanjenje stope nezaposlenosti na razinu od pet posto, podizanje BDP-a na 20 tisuća eura po stanovniku te svođenje siromaštva na razinu ispod deset posto. Do tih brojki došao bi rasterećenjem nameta i komunalija, racionalnijim korištenjem gradske imovine, poticanjem  greenfield investicija i onih u obnovljive izvore energije, ali i korištenjem EU fondova. Ferdelji je iznio konkretan plan restrukturiranja Zagrebačkog holdinga na način da se njegova komercijalna društva, poput Robnog terminala, AGM-a, Zagrebplakata, stave na tržište prodajom ili javno-privatnim partnerstvom. Konkretne prijedloge navodi i u zdravstvu, uz ostalo, transformaciju Rockefellerove bolnice u hospicij. Ferdelji bi uveo referendumsko odlučivanje o dugoročnim projektima čija realizacija traži više od jednog mandata.  

Branko Vukšić – Nabavu bi dao građanima, Velesajam filmašima 

Kontrola javne nabave putem građanskih odbora, zbrinjavanje otpada u službi zarade te projekt stvaranja filmskoga grada na Velesajmu najveći su projekti koje je predstavio Branko Vukšić, kandidat Hrvatskih laburista.  Vukšić procjenjuje da bi se pomoću građanskih odbora za kontrolu javne nabave uštedjelo milijardu kuna ili šestina proračuna. Tako bi se ostvario sustav "Građani u vlasti", putem kojeg bi Zagrepčani bili izravno uključeni u upravljanje gradom. I on obećava referendum kad je riječ o odlukama važnima za budućnost grada. Problem otpada riješio bi njegovim pretvaranjem u unosan posao. Vukšićevo rješenje uključuje sortiranje otpada u najmanje četiri sortirnice. Tako bi se obradilo, izdvojilo te potom prodalo 150 tisuća tona korisnog otpada, što bi omogućilo zapošljavanje tri tisuće radnika. Gradnjom elektrane, a ne spalionice, riješio bi se ostatak nekorisnog otpada, čime bi osigurao 15 posto energetskih potreba Zagreba.  Dio Velesajma laburisti bi pretvorili u studio za snimanje jer Zagrebu, ali i Hrvatskoj, nedostaje studijskih prostora kako bi se audiovizulani sektor mogao brže razvijati. Posredni učinici "Filmskog grada", navode, višestruki su: poboljšala bi se ugostiteljska i turistička ponuda, svima koji se bave audiovizualnim stvaralaštvom olakšao bi se pristup proizvodnji, a ona može biti izvozni proizvod, snažan promotor turizma te doprinos kulturnom razvoju i imidžu zemlje. Vukšić Zagrebački holding ne smatra problemom te ističe da bi s nekoliko kadrovskih rješenja prestao biti slučaj.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Za onog četvrtog bi bilo najbolje da se bavi poslom za koji je najbolje osposobljen!

Bandić voli svoj grad u to ne treba sumnjati njegovi milioni su iz njegova rodnog kraja kad se dosad nije naučio neće valjda ni odosada! Pošto je prvi među istima od njega se veće pismenosti ne može očekivati!Da li je to što radi dobro za grad i građane odlučit će oni sami na izborima!Ljubav prema gradu je vrlo važna ali ne znam da li i dovoljna!

Erdelji ima krasnih ideja ali kako jih realizirati pitanje je za najmanje milijun eura ali ne za te njegove MILIONE ?! Nije mi jasno otkuda tolika nepismenost naših kandidata! Da li su oni preskoćili obvezno školovanje u Hrvatskoj i studirali u nekoj tuđoj zemlji ili je naša država postala opasna Šizofreničarka? Ili je tako predvidio naš novi pravopis da se umjesto s Europom uskladimo ponovo s Beogradom!

Taj Vukušić sigurno ima po njegovom “MILION” a prevedeno na hrvatski mali milijun ideja! To da će snimati nove partizanske filmove na velesajmu i za tu priliku rušiti savske umjesto onih na Neretvi u to ne treba sumnjati!

New Report

Close