Smanjiti porez na plaće ili PDV?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska je, inače, rekorder u oporezivanju potrošnje, dok je opterećenje rada ispod europskog prosjeka.

Daleko od očiju javnosti ministar financija Zdravko Marić i njegovi najuži suradnici pripremaju novi krug poreznog rasterećenja koji bi krenuo od iduće godine. Ako je vjerovati stranačkom programu HDZ-a i najavama premijera, od 2019. mogli bismo imati opću stopu PDV-a od 24 ili u optimističnom scenariju od 23 posto, no alternativa bi mogli biti i manji porezi na rad i kapital ,piše Večernji list.

Hrvatska je, inače, rekorder u oporezivanju potrošnje, dok je opterećenje rada ispod europskog prosjeka. Ekonomska zajednica također se uključila u raspravu gdje rezati poreze, a dosta je utjecajnih institucija i stručnjaka koji vladajućima sugeriraju da budu oprezni kod smanjenja PDV-a. Najglasniji je u tome domaći Institut za javne financije, dok strane institucije, poput MMF-a kao alternativu bilo kakvom rasterećenju nude porez na nekretnine – s čime se, primjerice, slaže i sindikalist Vilim Ribić.

– Porez na nekretnine koje su iznad standarda prosječnog građanina jedini je socijalno pravedan porez i treba ga uvesti – kategoričan je Ribić. No misli da ga zbog otpora bogatih ova Vlada neće uvesti. Zagovornici nediranja PDV-a tvrde da je on najmanje neprijateljski prema poduzetnicima, a kako smo turistička zemlja, PDV je jedan od načina da se jače zahvati u džepove turista. Marina Kesner-Škreb, analitičarka Instituta za javne financije, ističe da će se prostor za smanjivanje standardne stope PDV-a od 25 posto otvoriti tek “ako se ostvari dugoročna i održiva racionalizacija državnih rashoda, a i tada je možda mudrije snižavati oporezivanje rada i kapitala”. Rezanje opće stope PDV-a nije previše karakteristično za europske države, navodi analitičar HGK Zvonimir Savić.

Više o temi pročitajte ovdje.

Komentari (16)
 • Remorker
  Remorker 20:43 13.6.2018.

  majapavcc


  Ima i treće rješenje; ukinuti državu i pripojiti se tko nas god hoće. Smanjujemo drastično izdatke pa se posljedični i svi porezi mogu smanjiti.

  Samo ima smisla pripojit nas Njemackoj. Ja bi odmah potpisao. Smanjiti pdv nema smisla jer ce cijene i place ostati iste.
  Al smanjiti porez na place je pozeljno i dici razrede za obitelji s djecom.
 • Jovan
  Jovan 12:10 13.6.2018.

  Iseljavaju svi koji nisu povezani sa kriminalom jer tu je Borg grupa i zločinačka organizacija na djelu od privatizacije hrvatske suverene pravno sposobne bivše republike napravila salto mortale za društvo i veleizdaju za vlastiti narod izgubili smo neovisnost i postali nečje kurv…za 3000 seljački rečeno. Uništili su volju narodu za postojanjem, njihovim ponašanjem bez da ikome odgovaraju eventualno što moraju malo guliti krumpire do zastare.

 • Kirin
  Kirin 11:18 12.6.2018.

  Bešćutnici jedni, uhljebima bi ne zarađeni kruh uzeli!

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!