Smanjiti porez na plaće ili PDV?

Autor: Poslovni.hr , 11. lipanj 2018. u 12:33
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska je, inače, rekorder u oporezivanju potrošnje, dok je opterećenje rada ispod europskog prosjeka.

Daleko od očiju javnosti ministar financija Zdravko Marić i njegovi najuži suradnici pripremaju novi krug poreznog rasterećenja koji bi krenuo od iduće godine. Ako je vjerovati stranačkom programu HDZ-a i najavama premijera, od 2019. mogli bismo imati opću stopu PDV-a od 24 ili u optimističnom scenariju od 23 posto, no alternativa bi mogli biti i manji porezi na rad i kapital ,piše Večernji list.

Hrvatska je, inače, rekorder u oporezivanju potrošnje, dok je opterećenje rada ispod europskog prosjeka. Ekonomska zajednica također se uključila u raspravu gdje rezati poreze, a dosta je utjecajnih institucija i stručnjaka koji vladajućima sugeriraju da budu oprezni kod smanjenja PDV-a. Najglasniji je u tome domaći Institut za javne financije, dok strane institucije, poput MMF-a kao alternativu bilo kakvom rasterećenju nude porez na nekretnine – s čime se, primjerice, slaže i sindikalist Vilim Ribić.

– Porez na nekretnine koje su iznad standarda prosječnog građanina jedini je socijalno pravedan porez i treba ga uvesti – kategoričan je Ribić. No misli da ga zbog otpora bogatih ova Vlada neće uvesti. Zagovornici nediranja PDV-a tvrde da je on najmanje neprijateljski prema poduzetnicima, a kako smo turistička zemlja, PDV je jedan od načina da se jače zahvati u džepove turista. Marina Kesner-Škreb, analitičarka Instituta za javne financije, ističe da će se prostor za smanjivanje standardne stope PDV-a od 25 posto otvoriti tek “ako se ostvari dugoročna i održiva racionalizacija državnih rashoda, a i tada je možda mudrije snižavati oporezivanje rada i kapitala”. Rezanje opće stope PDV-a nije previše karakteristično za europske države, navodi analitičar HGK Zvonimir Savić.

Više o temi pročitajte ovdje.

Komentari (16)
Pogledajte sve


Ima i treće rješenje; ukinuti državu i pripojiti se tko nas god hoće. Smanjujemo drastično izdatke pa se posljedični i svi porezi mogu smanjiti.

Samo ima smisla pripojit nas Njemackoj. Ja bi odmah potpisao. Smanjiti pdv nema smisla jer ce cijene i place ostati iste.
Al smanjiti porez na place je pozeljno i dici razrede za obitelji s djecom.

Iseljavaju svi koji nisu povezani sa kriminalom jer tu je Borg grupa i zločinačka organizacija na djelu od privatizacije hrvatske suverene pravno sposobne bivše republike napravila salto mortale za društvo i veleizdaju za vlastiti narod izgubili smo neovisnost i postali nečje kurv…za 3000 seljački rečeno. Uništili su volju narodu za postojanjem, njihovim ponašanjem bez da ikome odgovaraju eventualno što moraju malo guliti krumpire do zastare.

Bešćutnici jedni, uhljebima bi ne zarađeni kruh uzeli!

Romel, 12.06.2018. u 07:20
Smanjiti porez na plaće ili PDV?

Možda osnovati Agenciju da koja će na tome raditi slijedećih 5-6 godina?

New Report

Close