‘Smanjite porez i dobit ćete 15 mlrd. kuna investicija’

Autor: Marija Crnjak , 24. srpanj 2014. u 22:00
Ivana Budin Arhanić, UPUHH/Anto Magzan/PIXSELL

Hotelijeri traže rezanje PDV-a na smještaj na 5 posto.

Smanjenje stope PDV-a na smještaj sa 13 na pet posto u idućih pet godina donijelo bi 15 milijardi kuna novih investicija, 11.000 novih radnih mjesta u hotelijerstvu i dodatnih šest milijardi kuna za plaće radnika u građevinskom sektoru, izračunala je Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), koja se opet bacila na lobiranje kod Vlade da smanji porez od iduće godine.

Ivana Budin Arhanić, članica Izvršnog odbora Udruge, ističe da Hrvatska ima najvišu stopu PDV-a na uslugu smještaja na Mediteranu, što je jedan od glavnih uzroka niske konkurentosti. "Niska konkurentnost dovela je do stagnacije rasta u ovoj godini i lošeg početka ljetne sezone. Grčka je ove sezone apsolutni prvak na Mediteranu, s rastom dolazaka turista od gotovo 20 posto, uz stopu PDV-a na smještaj od 6,5 posto. To pokazuje i da je bojazan od negativna utjecaja smanjene stope PDV-a na proračun neutemeljena jer su prihodi u proračunu po osnovi PDV-a u Grčkoj ostali gotovo isti nakon što je stopa lani prepolovljena", ističe Budin-Arhanić.

Analiza UPUHH-a, izrađena temeljem podataka članica, pokazuje da bi smanjenje PDV-a na smještaj na pet posto rasteretilo turizam za oko 550 do 600 milijuna kuna godišnje. Time bi se otvorio prostor za nova ulaganja od oko 2,5 milijarde kuna godišnje, a do 2020. turističke bi tvrtke stvorile 10-ak mlrd. kuna dodatnih prihoda od smještaja, od čega se čak dvije milijarde kuna odnosi na troškove rada, odnosno plaće novozaposlenih.

Komentirajte prvi

New Report

Close