‘Smanjite davanja da možemo zapošljavati’

Autor: Stjepan Škramić , 12. prosinac 2012. u 21:59
Najprije smanjiti davanja na plaće

Više od 500 poslodavaca upitano koje bi im mjere olakšale život i potaknule zapošljavanje.

Na nezaposlenost utječe niz faktora, a portal MojPosao istražio je koje bi mjere, prema mišljenju građana, poslodavcima najviše olakšale zapošljavanje?

Anketa je provedena na više od 500 ispitanika. Većina ispitanika (67%) smatra da bi smanjenje davanja na plaće znatno olakšalo zapošljavanje. Ispitanici komentiraju da je sramotno što država uzima "isto koliko ide i radniku" i da "bruto 2 drastično poskupljuje ukupni trošak poslovanja"."Davanja su jednostavno prevelika, 50-70% na samu plaću je strašno", komentira jedan od ispitanika, a drugi dodaje: "Stanje je trenutno gore nego u srednjem vijeku kada se davala samo jedna desetina državi i jedna desetina crkvi."Jedan od ispitanika zalaže se za isplatu bruto plaće: "Neka radnik sam uplaćuje što mora platiti budući da se radi o njegovim, a ne poslodavčevim obavezama."Prema mišljenju 10% ispitanika, zapošljavanje bi olakšala fleksibilizacija tržišta rada. Tako jedan ispitanik smatra da bi se poslodavci usudili zapošljavati kada bi, bez previše troškova i pitanja, mogli otpustiti radnika koji ne radi dobro, "kazniti one koji zabušavaju, a nagraditi radnika koji radi dobro".

"U današnjim nesigurnim vremenima radnik jako brzo može postati preveliki teret i njegova socijalna prava (koja mu garantira država, a isplaćuje poslodavac) postaju prevelik teret za poslodavca", zaključuje jedan od ispitanika. Nešto manje ispitanika (9%) zalaže se za ukidanje uvjeta prema kojem poslodavac može koristiti poticaje u zapošljavanju samo ako unazad godinu dana nikoga nije otpustio. "Ako netko ima više poslovnih jedinica u jednoj organizaciji te u jednoj otpusti jednog djelatnika, a zapošljava nakon nekog vremena veći broj ljudi, za njih neće dobiti nikakav poticaj", primjećuje jedan ispitanik.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ovaj članak umnožite i nalijepite na mjesta gdje Vlada održava sastanke….
Povećajte slova, umetnite im u ruku , nek DOBRO pročitaju nekoliko puta..!

New Report

Close