'Smanjit ćemo naknade za OIE industriji'

Ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić/Dubravka Petrić/PIXSELL Ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić/Dubravka Petrić/PIXSELL

Tvrtke sve sklonije proizvodnji energije za svoje potrebe.

U fazi finalizacije Strategije energetskog razvoja Hrvatske promoviramo obnovljive izvore energije (OIE) i to one koji imaju najveći utjecaj na hrvatsko gospodarstvo.

Svako industrijsko postrojenje locirano je na većem zemljištu, ima krov i treba razmišljati upravo o proizvodnji električne energije u svom prostoru i za svoje potrebe što će rasteretiti cijenu proizvodnje", rekao je ministar energetike i zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić na 28. Liderovu Klubu izvoznika u AD Plastiku u Zagrebu.

Neke od tvrtki to su već učinile, poput JGL-a u Rijeci i kalinovečkog Rascoa, instaliranjem fotonaponskih panela kao solarnih elektrana na krovovima pogona.

Takve planove imaju, otkrili su na skupu, i međimurski Šestan-Busch i DIV Grupa. Darko Pappo, član Uprave DIV-a, ministra je stoga upitao i hoće li im se omogućiti potpore za takve projekte.

Ćorić je replicirao, piše Lider, da ministarstvo želi omogućiti bilo kojem poduzetniku da konkurentnost poveća proizvodnjom za sebe, a ne da mu to bude core biznis. "Radit ćemo na smanjenju naknada za OIE koje plaćaju najveći industrijski proizvođači, što će dati izravni poticaj gospodarstvenicima, posebno izvoznicima", kaže Ćorić.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve