Smanjili očekivanja dobiti u retail biznisu Agrokora

Autor: Jadranka Dozan , 08. ožujak 2018. u 13:41
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

I rast prihoda i smanjena očekivanja dobiti zapravo su u cijelosti posljedica novih projekcija za Konzum, odnosno grupu Maloprodaje.

Dok se čekaju financijska izvješća za Agrokor za 2017. u ažuriranom planu održivosti kompanija je iznijela projekcije prihoda i operativne dobiti za ovu i naredne tri godine. Dvadesetak kompanija koje čine okosnicu core-biznisa Agrokora (Maloprodaja, Prehrana i Poljoprivreda) ove bi godine trebale generirati 5,82 milijarde eura prihoda i 334 milijuna operativne dobiti (EBITDA).

U odnosu na prvotni Plan održivosti s kraja listopada, projekcije prihoda povećane su za 50-ak milijuna, ali je očekivana EBITDA smanjena za 10 mil. eura. I povećanje prihoda i smanjena očekivanja dobiti zapravo su u cijelosti posljedica novih projekcija za Konzum, odnosno grupu Maloprodaje koja u prihodima Agrokora participira gotovo tri četvrtine, a u operativnim zaradama manje od četvrtine.

U srednjoročnim projekcijama, prihodi glavnih djelatnosti 2021. očekuju se na razini 6,32 milijarde eura (u listopadskom planu 6,28 mlrd.), a EBITDA koja je jesenas za tu godinu projicirana na 452 milijuna (EBITDA marža 7,2%) sad se predviđa na 20-ak milijuna eura nižoj razini, uz maržu od 6,9 posto. I tu su korekcije rezultat sniženih očekivanja profitabilnosti maloprodaje koja bi EBITDA-i trebala pridonijeti s nepunih 200 milijuna eura nasuprot jesenskim predviđanjima 218 milijuna.

 

33 milijuna

eura EBITDA-e trebao donijeti Konzum ove godine, a duplo više 2021.

Unutar grupe Maloprodaje, više od 120 mil. eura trebao bi biti doprinos Mercatora, dok bi 60-ak milijuna EBITDA-e trebao donijeti Konzum (ove godine računa se s 33 mil. eura).  Usporedbe radi, glavne djelatnosti ove godine bi godine trebale ostvariti 5,80 mlrd. eura prihoda, od čega u Maloprodaji 4,32 milijarde, dok je operativna dobit procijenjena na 254 milijuna ukupno, odnosno 72 milijuna za Maloprodaje. Korekcije EBITDA-e objašnjavaju i glavninu korekcija slobodnog novčanog tijeka koji bi od 2018. do 2021. trebale generirati osnovne djelatnosti u okviru Agrokor grupe.

Dok su listopadske projekcije sugerirale 1,41 milijardu eura, u ažuriranom planu računa se na ukupno 1,22 milijarde eura slobodnog novčanog tijeka u te četiri godine, pri čemu polovica u Maloprodaji. Toj korekciji su s 25 milijuna eura pridonijeli i troškovi restrukturiranja predviđeni za 2018. u iznosu 50 milijuna eura, tj. duplo više nego jesenas. Vezano za Agrokor d.d. ažurirani plan predviđa smanjenje broja zaposlenih i s tim povezanih troškova s osam mil. eura u 2018. na oko četiri u 2021.

Agregirani operativni troškovi od 2018. do 2021. procjenjuju se na 23 milijuna. Operativne kompanije plaćat će godišnju naknadu za upravljanje od 0,5% prihoda po segmentu, ističe se, što bi u četiri godine impliciralo oko 115 milijuna eura. S obzirom na očekivane osjetno manje operativne troškove Agrokora d.d., 90-ak milijuna bile bi rezerve za nepredviđene događaje, troškove restrukturiranja i slično.

Komentirajte prvi

New Report

Close