Smanjenje komunalnog otpada uvjet za dobivanje novca iz EU

Autor: Saša Paparella , 25. svibanj 2017. u 21:59
Rijetko koja lokalna vlast ima naplatu otpada po količini/ Goran Stanzl/PIXSELL

Do 2020. udio miješanog otpada mora pasti na 50% kroz selekciju i recikliranje, a uredba Vlade svima određuje naplatu po količini.

Vlada je na sjednici održanoj u četvrtak donijela prijedlog Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom. Njome se nastoji osigurati odvojeno sakupljanje i recikliranje te smanjiti količinu miješanog komunalnog otpada, a što je uvjet za korištenje sredstava iz EU fondova.

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša Mario Šiljeg naglasio je kako "neki gradovi već naplaćuju otpad po količini prikupljenog, a sada to postaje obaveza za sve jedinice lokalne samouprave".Također, uvodi se i poticajna naknada općinama i gradovima.  U Uredbi se navodi da bi u ovoj godini jedinice lokalne samouprave mogle imati najviše 80 posto ukupno proizvedene količine miješanog komunalnog otpada u odnosu na 2015., a taj bi postotak do 2020. morao pasti na 50 posto.

Vlada je donijela i odluku o prodaji državne nekretnine, odnosno građevinskog zemljišta u Koprivničkom Ivancu i Kunovcu potencijalnom investitoru, tvrtki Piškornica, koju je osnovalo šest županija sjeverozapadne Hrvatske. Zemljište je namijenjeno realizaciji projekta Regionalnog centra za gospodarenjem otpadom sjeverozapadne Hrvatske (RCG) Piškornica. Površina tog zemljišta je 135.000 četvornih metara, a očekivana je cijena 4,22 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close