Slučaj Šimac posljedica sukoba među lobijima

Autor: Suzana Varošanec , 21. kolovoz 2008. u 06:30

Predsjednik Visokog trgovačkog suda Srđan Šimac na udaru sudačke struje povezane s kriminalnim miljeom

Nakon što je u medijima objavljeno da je predsjednik Visokog trgovačkog suda mr. Srđan Šimac prije dvije godine kao član tročlanog sudskog vijeća presudio u korist tvrtke u vlasništvu oca i brata, ponovno je na vidjelo izašao sukob različitih struja, odnosno lobija u pravosuđu. Najviši pravosudni dužnosnici s kojima je Poslovni dnevnik razgovarao u utorak i srijedu, a koji žele ostati anonimni, tvrde da ne postoji korupcijski slučaj Šimac u sporu vrijednome oko 26.000 kuna, nego potvrđuju da se pojačava podijeljenost među sucima, odnosno da se nastavlja obračun unutar pravosuđa s nositeljima korupcije i sucima povezanima s kriminalnim miljeom.

Dvije struje
Prema više izvora, Šimcu se sada izvukla stara presuda, na koju se nitko nije žalio, a dug je odavno plaćen. Pravosudnu aferu osmislio je netko iz redova zaposlenika VTS-a gdje još postoje dvije struje – aktualnog predsjednika Srđana Šimca i bivšeg predsjednika VTS-a Nenada Šepića. Njega se povezuje s cijelim slučajem jer je bio jedini jaki protukandidat na posljednjim izborima za predsjednika tog suda, a u srazu sa Šimcem izgubio je čelnu poziciju jednog od najjačih sudova u zemlji koju je imao desetak godina. Usto povezivalo ga se s osobama i tvrtkama iz zagrebačkog podzemlja, u čiju su korist donesene brojne presude upravo na VTS-u. Jedan od najvećih ovršnih predmeta tako je uz njegov utjecaj završio u korist Retaga protiv Zagrebačke banke. Šepić je u srijedu bio nedostupan za komentar, a na VTS-u objašnjavaju kako je na godišnjem odmorom. Šimac je, pak, Jutarnjem listu izjavio da je netko sa suda medijima poslao odluku. “Moj propust netko želi iskoristiti kako bi me maknuo s mjesta predsjednika”, zaključuje Šimac. Navodna svrha koju naši sugovornici prepoznaju kao pozadinu slučaja je medijski udarac stare struje koja je poražena dolaskom Šimca za predsjednika VTS-a, a to bi značilo da je vitalnija želja za jačim pozicijama nekih sudaca koji su bili u središtu zanimanja zbog percepcije o korumpiranosti nego borba protiv korupcije u sudstvu. Naši sugovornici u vrhu pravosuđa komentiraju da je Šimca napao nositelj korupcije u sudstvu, no ne žele nikoga imenovati. Pravosudni vrh stubokom je uzdrman načinom medijskog praćenja Šimčeve pogreške, te se zapravo mnogi na sudačkim funkcijama boje da bi se po istom receptu svatko mogao naći na udaru medija koji svojom površnošću dodatno kreiraju negativnu percepciju o pravosuđu. Medijima se prigovara što su izmanipulirani od druge struje koja navodno postoji na Visokom trgovačkom sudu. Vrhovni sud, kako doznajemo, ne opravdava propust Šimca, ali zastupa njegovu stranu. Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin objašnjava da je dobio izvješće Šimca o cijelom slučaju, no iz njega proizlazi da nema krimena. Hrvatin za Poslovni dnevnik potvrđuje kako Šimac nije sudio u parnici, nego je sudjelovao u radu sudačkog vijeća koje je rješavalo u ovršnom postupku prijedlog za izdavanje privremene mjere osiguranja naplate tražbine tvrtke u vlasništvu oca i brata Šimca u visini od 30-ak tisuća kuna koji se u to vrijeme automatski izdavao. Kako dodaje, “zbog toga kod Šimca nema pogodavanja i namjere, pa nema ni sukoba interesa, ali postoji pogreška koja se svakome u radu može dogoditi”.

Dva moguća raspleta
Anonimna dojava koja tereti Šimca za korupciju i sukob interesa stigla je na adrese čelnika Vrhovnog suda, Državnog odvjetništva, USKOK-a i Ministarstva pravousuđa u vrijeme povratka s godišnjih odmora, a Hrvatina je dočekala prvog radnog dana u elektroničkoj pošti. Prema informacijama Poslovnog dnevnika, rasplet tog slučaja ide u dva smjera. Očekuje se odluka USKOK-a, ali i istraga koja bi trebala dovesti do anonimnog pošiljatelja. Dok se za odluku USKOK-a vezuju izgledi da će iz navedenih razloga biti po svemu sudeći odbačena, u istrazi tko je poslao anonimnu dojavu navodno su mogući tanki rezultati.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Gospođo Varošanec, sramotno kako nakon toliko godina možete pisat o ljudima koji su vas doveli na ovu poziciju gdje ste trenutno.

New Report

Close