Slučaj Patria: Mesić još čeka izjavu državnog odvjetnika

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. lipanj 2014. u 16:05
Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić još čeka originalnu izjavu finskog državnog odvjetnika koji navodi njegovo ime u slučaju primanja mita za prodaju oklopnih transportera Patria.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić još čeka originalnu izjavu finskog državnog odvjetnika koji navodi njegovo ime u slučaju primanja mita za prodaju oklopnih transportera Patria, rekao je Mesić u subotu u izjavi za Hinu te ponovno odbacio svaku upletenost u taj slučaj.

Mesić je krajem svibnja zatražio pomoć veleposlanstva Finske kako bi dobio na uvid puni tekst optužnice podignute u Finskoj u vezi prodaje oklopnih transportera Patria Hrvatskoj, kao i autorizirani puni tekst izjave finskog državnog odvjetnika koji u vezi s time navodi i njegovo ime.

"Dio (teksta) sam dobio, ali nisam dobio originalnu izjavu tog državnog odvjetnika što ću zatražiti čim dođem u Zagreb", rekao je Mesić u telefonskoj izjavi iz Kijeva.

Kazao je da se o slučaju Patria dosta spekuliralo.

"Očekujem da naši organi definitivno to skinu s dnevnoga reda. U Sloveniji je optužen onaj koji nabavlja opremu i oružje, a to je ministarstvo obrane. No u Hrvatskoj nije nitko optužen", rekao je.

"Ako je kod nas ijedan posao za vojnu nabavu obavljen korektno taj je posao bio do kraja korektan" jer je postojala neutralna komisija, objasnio je Mesić.

Ponovno je odbacio svaku povezanost s tvrtkom Patria koja je 2007. zaključila kupoprodajni ugovor za 84 vozila u iznosu od 112 milijuna eura.

"Nikakve veze sa mnom nema, ja imam vrlo mnogo prijatelja, ali moram priznati imam i puno političkih neprijatelja koji uporno sanjaju da će me negdje utopiti", rekao je i dodao "Mogu im samo poručiti prije će umrijeti nego što će mene utopiti".

Suđenje bivšim menadžerima finske tvrtke Patria, koji se sumnjiče za odobravanje mita pri zaključivanju posla isporuke oklopnih vozila za Hrvatsku vojsku, trebalo bi početi u rujnu u Finskoj.

Finska novinska agencija objavila je da je na pripremnom ročištu tužitelj Jukka Rappe kazao kako je čak pet posto iznosa cjelokupnog posla bilo namijenjeno mitu i to dva posto direktoru "Đure Đakovića" Bartolu Jerkoviću, a po jedan posto tadašnjem hrvatskom predsjedniku Mesiću i bivšem premijeru Franji Greguriću.

Rappe je kazao da se radi o vrlo složenom slučaju jer su neki računi bili krivotvoreni te da finsko tužiteljstvo ne zna niti kome je novac bio stvarno isplaćen.

U Sloveniji je suđenje u aferi Patria završeno kaznom od dvije godine zatvora dosuđenoj bivšem premijeru Janezi Janši zbog pogodovanja toj tvrtki kada je slovenska vojska od nje naručila 135 okolopnih vozila s naoružanjem, vrijedno 278 milijuna eura, a prema presudi Patria mu je obećala nagradu odnosno mito.

Komentirajte prvi

New Report

Close