Slučaj Mamić: Obrana sastavlja žalbe dok Uskok blokira imovinu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. srpanj 2015. u 13:55
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Žalbe će rješavati sudsko izvanraspravno vijeće, a potvrdi li ono ranije odluke sutkinje istrage Uskok može početi s ispitivanjem svjedoka.

Odvjetnici braće Mamić i njihovih suosumnjičenika do četvrtka u ponoć mogu podnijeti žalbe na pokretanje istrage i određivanje istražnog zatvora, dok Uskok blokira njihovu imovinu – od nekretnina i tvrtki do bankovnih računa.

Rješenje o pokretanju istrage tijekom koje je Zdravku i Zoranu Mamiću, čelniku Hrvatskog nogometnog saveza Damiru Vrbanoviću te porezniku Milanu Pernaru određen jednomjesečni istražni zatvor obrana je preuzela u ponedjeljak, a u utorak je krenuo trodnevni rok u kojem mogu podnijeti žalbu, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Žalbe će rješavati sudsko izvanraspravno vijeće, a potvrdi li ono ranije odluke sutkinje istrage Uskok može početi s ispitivanjem svjedoka.

Među svjedocima nogometaši i vrh Dinama

Neslužbeno se doznaje da su među svjedocima koje Uskok želi ispitati nogometni reprezentativci Luka Modrić i Dejan Lovren, predsjednik Dinama Mirko Barišić, predsjednik tog kluba Tomislav Svetina, financijski direktor Matej Škegro, još neki bivši i sadašnji nogometaši, kao i članovi obitelji Mamić.

Uskok je, kako se doznaje, predložio ukupno 80-ak svjedoka, no, Mamići bi, po mišljenju sutkinje istrage, mogli utjecati tek na njih dvadesetak.

Večernji list neslužbeno doznaje da su Modrić i Lovren ispitani već u predistražnoj fazi postupka, "nakon što je poreznim nadzorom ustanovljeno da su se s njihovih računa uplaćivali milijuni kuna na račune Zdravka i Zorana Mamića". No, obojicu očekuje i davanje formalnog iskaza Uskokovim istražiteljima.

Jutarnji list piše da će Modrić svjedočiti o podudarnosti isplata s njegova računa i uplata koje potom zabilježene na računima braće Mamić i članova njihove obitelji.

Taj dnevnik tvrdi da je Modrić nekoliko dana nakon što bi od Dinama dobivao novac podizao milijnske iznose koje su potom završavali na računima članova obitelji Mamić.

Mamići odbacuju optužbe

Najavljujući žalbe nakon odluke o istražnom zatvoru odvjetnici Zdravka i Zorana Mamića kazali su da oni ne planiraju podnijeti ostavke u Dinamu te da odlučno poriču sve što im se stavlja na teret.

Braći Mamić sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda odredila je mjesec dana istražnog zatvora nakon što ih je Uskok osumnjičio da su Dinamo oštetili za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza. Zdravko Mamić pritom je iz Dinama, po tvrdnjama tužiteljstva, nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna, dok je njegov mlađi brat Zoran na tom je klubu, ali i utaji poreza nezakonito zaradio 38,1 milijuna kuna.

Sutkinja istrage Erna Dražančić odbila je prijedlog njihove obrane da se istražni zatvor zamijeni jamčevinom. Mamići su, kako se doznaje, kao jamstvo nudili obiteljsku kuću čija je vrijednost procijenjena na 20 milijuna kuna.

U zatvoru u Remetincu Mamići su se pridružili svojim suokrivljenicima – Vrbanoviću, koji je u vrijeme nezakonitosti bio direktor Dinama, te porezniku Milanu Pernaru koji je navodno primio mito kako bi pogodovao Mamićima.

Uskok nije naveo koliki je iznos mita pritom primio navodno korumpirani inspektor ispostave Porezne uprave u Sesvetama, koji je prvookrivljen u ovom slučaju. Također nije navedeno ni koliki je bio Vrbanovićev 'dio', odnosno zbog čega je kao direktor Dinama pristao potpisati sporne dokumente, koji su Mamićima navodno omogućili da dođu do klupskog novca i izbjegnu oporezivanje.

Komentari (2)
Pogledajte sve

sve smrdi na partijski progon…vidjet ćemo hoće li na kraju biti osuđeni ili oslobođeni

Zdravko Mamić pritom je iz Dinama, po tvrdnjama tužiteljstva, nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna, dok je njegov mlađi brat Zoran na tom je klubu, ali i utaji poreza nezakonito zaradio 38,1 milijuna kuna.

New Report

Close