“Slučaj franak”: Što trebate znati o troškovima suđenja i zastari

Autor: Poslovni.hr , 18. svibanj 2015. u 11:49
Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Potrošači sada mogu ići u pojedinačne tužbe u kojima će zahtijevati povrat preplaćene kamate.

Potrošači sada mogu ići u pojedinačne tužbe u kojima će zahtijevati povrat preplaćene kamate. Savez Potrošač i Udruga više nemaju nikakvu ulogu, svaki korisnik mora sam krenuti u postupak. Zastara je novo pravno pitanje o kojem će sudovi morati zauzeti konačan stav. Mislim da ni odvjetnici neće naplaćivati svaku radnju odlaska na sud, tako da ne vjerujem da će troškovi biti veliki. I oni koji imaju kredite u eurima i kunama mogu tražiti svoju preplaćenu kamatu, rekla je odvjetnica i pravna savjetnica u udruzi Potrošač Dijana Kladar u emisiji HRT-a Dobro jutro Hrvatska komentirajući odluku Vrhovnog suda u slučaju Franak.

Ivan Kontrec iz Udruge Franak poručio je da tužbe treba pokretati, ali da je najbitnije da je dobro sastavljena. Sudac ima autonomiju u odlučivanju, no ako i presudi na nižem sudu protiv građana, postoji županijski i vrhovni sud, pa i ustavni te Europski sud za ljudska prava, istaknuo je.

Što se tiče valutne klauzule, nezadovoljni smo jer je ona zakonom dopuštena, no taj zakon nije usko definiran. Rasprava se u javnosti može voditi o tome treba li ugovor biti ništetan jer je jedna ključna stavka ništetna, a ne o tome hoće li građani dobiti ili ne nešto vezano uz kamatu, zaključio je, dodavši da mnogi mediji obeshrabruju ljude dajući im lažne informacije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close