Slučaj “Bankomat” odgođen za siječanj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. prosinac 2012. u 15:09
Josip Protega, bivši predsjednik Uprave HPB-a. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odgodilo je za siječanj odluku o dokazima i dokumentaciji koja će ući u sudski spis u slučaju “Bankomat” u kojemu je USKOK još prije dvije i pol godine optužio bivšeg direktora Hrvatske poštanske banke (HPB) Josipa Protegu, dvojicu njegovih suradnika i osmoricu povlaštenih klijenata da su tu državnu banku oštetili za najmanje 255 milijuna kuna.

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odgodilo je za siječanj odluku o dokazima i dokumentaciji koja će ući u sudski spis u slučaju "Bankomat" u kojemu je USKOK još prije dvije i pol godine optužio bivšeg direktora Hrvatske poštanske banke (HPB) Josipa Protegu, dvojicu njegovih suradnika i osmoricu povlaštenih klijenata da su tu državnu banku oštetili za najmanje 255 milijuna kuna.

Optužno vijeće suca Ivana Turudića održalo je danas iza zatvorenih vrata sjednicu na kojoj je odlučeno da se 22., 23. i 24. siječnja pozove vještak koji bi trebao razjasniti još neke pojedinosti, nakon čega će se odlučiti o dokazima i dokumentaciji koja će ući u sudski spis. Potom će biti zakazano pripremno ročište na kojem će se, među ostalim, zakazati datum početka suđenja u slučaju za koji je javnost doznala još krajem 2009.

USKOK je protiv Protege i ostalih optužnicu podnio u srpnju 2010., no sudac Turudić ju je u dva navrata vraćao USKOK-u na doradu. Među ostalim je ukinuo prvu točku optužnice kojom su se bivši direktor HPB-a Protega, člana uprave Ivan Sladonja i financijski direktor Marijan Kirinić te osmorica ostalih teretila za udruživanje za počinjenje kaznenih djela. No, Vrhovni je sud, nakon USKOK-ove žalbe, u rujnu ove godine zauzeo stav da je optužnica valjana te da odluku o tome jesu li se optuženi udružili treba donijeti sudsko vijeće nakon provedenog postupka.

Riječ je o prvoj optužnici o čijoj je valjanosti raspravljao Vrhovni sud.

Bivše čelnike Hrvatske poštanske banke USKOK tereti da su od 2005. do 2009. oštetili banku za najmanje 255 milijuna kuna jer su davali visokorizične kredite koji nisu vraćeni banci. Terete ih i za dodatnu štetu od 26 milijuna kuna zbog isplate menadžerskih bonusa, od čega su međusobno navodno podijelili više od 13 milijuna kuna.

Obrana je ranije tvrdila da optuženi nisu počinili nikakvo kazneno djelo te da je riječ o klasičnom građansko-pravnom odnos između klijenata i banke koja je, suprotno optužbama USKOK-a, osigurala naplatu svojih potraživanja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Cemerni DORH nije u stanju ni protiv Protege&co podici optuznicu bez problema. Jadno pravosudje.

New Report

Close