Slučaj Agrokor rizik i šansa za male ulagače

Agrokorov udjel 48,1%/J. G./PIXSELL Agrokorov udjel 48,1%/J. G./PIXSELL

Pitanje vlasništva.

Od 24 povezana i ovisna Agrokorova društva u RH pod prinudnom upravom najzanimljiviji su subjekti u kojima vlasništvo koncerna nije 100%-tno. Agrokorov udjel u Ledu iznosi 48,1%, a preko skrbničkih računa oko 20% drže mirovinski fondovi.

Uz 76% vlasništva Agrokora u Jamnici i država kroz CERP drži 5,6%. U Zvijezdi, pak, nakon Agrokorovih 51,84% drugi je CERP-ov udjel od oko 17%. Kako aktiviranje zakona o sistemskim tvrtkama ne zadire u vlasništvo teoretski to ostavlja mogućnost i da vlasnici ne budu u cijelosti izloženi gubitku. Jer tek kad se sravne svi računi Agrokora, po završetku restrukturiranja i namirenja vjerovnika, pokazat će se cijena koju plaćaju vlasnici.

U slučaju dijela tvrtki to ne označava samog Ivicu Todorića, nego se pitanje rizika tiče - malih dioničara, i znakovito, njihova  povjerenja, ili bolje rečeno rizika. Naime, u uvjetima kraha poslovnog modela kojim upravljanje ulazi u režim kontrole kroz poluge izvršne i sudbene vlasti interes postoji za dionice tvrtki u kojima nema 100%-ne koncentracije vlasništva. Svaki rizik ima svoju cijenu, a u konkretnom slučaju on ovisi o tome kako će se restrukturirati obveze supsidijara (članica) koje su jamci za glavnog dužnika. 

Komentari (2)
  • mllr
    mllr 15:46 11.4.2017.

    za sada samo trpimo rizike, gdje smo mi još od šansi

  • Setac
    Setac 15:23 11.4.2017.

    Mali dioničari nemaju financijskih sredstava financirati skupe tužbe. CERP i mirovinski fondovi imaju. Dakle, pitanje za njih je koje su korake poduzeli, posebno što su u Ledu i oni odobrili jamstva kao članovi Nadzornog odbora

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!