‘Slučaj Agrokor doveo do katarze faktoringa’

Autor: Poslovni dnevnik , 25. veljača 2019. u 21:59
Nives Rudež, nova predsjednicu Udruženja pružatelja usluga faktoringa HGK

Udruženje pri HGK želi bolji kontakta s regulatorima, Hanfom i HNB-om.

Na plenarnoj sjednici Udruženja pružatelja usluga faktoringa HGK za predsjednicu Udruženja izabrana je Nives Rudež, direktorica Odjela za faktoring OTP banke. 

Rudež je najavila kako će među prvim koracima u njenom radu biti uspostava boljeg kontakta s regulatorima, Hanfom i HNB-om, a zatim harmonizacija faktoringa na tržištu u kontekstu same usluge.  "Želimo korisnicima objasniti što im pružamo jer tu ima dosta diskrepancija. Cilj nam je ponovna afirmacija faktoringa koji je u ovom proteklom razdoblju doživio poprilično negativan publicitet", istaknula je Rudež, dodavši da će kroz Udruženje graditi zdrave temelje na kojima će se branša razvijati ubuduće. 

Rudež se osvrnula i na utjecaj sage oko Agrokora na faktoring, naglasivši kako je taj slučaj, unatoč kontroverzama, ipak privukao pažnju medija i šire javnosti na struku. "Unatoč negativnim konotacijama, rekla bih da je cijela priča oko Agrokora pozitivno djelovala na faktoring – kao svojevrsna katarza. Došlo je do čišćenja na tržištu i faktoring je sada sveden na realne gospodarske okvire.

Tako i treba biti jer se on naslanja na ekonomsku aktivnost i ne može biti veći od realnog gospodarstva. Rekla bih da nas još ovu godinu čeka konsolidacija, a onda rast na zdravim nogama", poručila je Rudež,. Potpredsjednik HGK za trgovinu i financijske institucije Josip Zaher kazao je da se nada da će se rad Udruženja revitalizirati. "Znamo da su u zadnjih nekoliko godina mnoga faktoring društva imala ozbiljne probleme, ali sada se situacija stabilizirala i vjerujem da je pred ovim Udruženjem svijetla budućnost", naglasio je Zaher, uz napomenu da se faktoringu mora vratiti imidž stručnog i kvalitetnog upravljanja.  

Komentirajte prvi

New Report

Close