‘Slovenska praksa u javnim natječajima za nas je i dalje znanstvena fantastika’

Autor: Bernard Ivezić , 02. listopad 2016. u 22:00
Goran Matešić/Patrik Macek/PIXSELL

Problem je što u radnu skupinu nisu uključeni praktičari, a prijedlozi poduzetnika nisu uvaženi.

Iako se o izmjenama Zakona o javnoj nabavi govori već neko vrijeme, predsjednik Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) Goran Matešić upozorava na to da taj zakon još nije spreman za Sabor. Javne nabave čine trećina proračuna ili 42 milijarde kuna. Glavni problemi koje se izmjenama pokušavaju rješiti su korupcija, odugovlačenje i činjenica da javna nabava značajno stimulira uvoz, a ne lokalni razvoj.

 

Pušelj Ostroški

Državi smo morali dati uslugu održavanja bez računa, a ona nas je još kaznila zbog neplaćanja PDV-a.

Matešić je na konferenciji Hospital Days, koju je potkraj tjedna u Zagrebu organizirao najveći hrvatski proizvođač softvera IN2 grupa, sudjelovao u panelu o izazovima javne nabave u zdravstvu, gdje je istaknuo da se zakon još poboljšava. "Već imamo dva i pol desetljaća iskustva u nabavi i treba nam cjelovita reforma tog sustava, a problem je što u radnu skupinu nisu uključeni praktičari, stake holderi i što su prijedlozi poduzetnika samo saslušani, ne baš i uvaženi", kaže Matešić. Tanja Pušelj Ostroški, članica Uprave IN2 grupe, koja sa svojim IT rješenjima opskrbljuje većinu bolnica u Hrvatskoj, očekuje da će do izmjena doći što prije jer poduzetnici trpe realnu štetu zbog toga.

 

42mlrd.

kuna vrijedni poslovi kanaliziraju se godišnje kroz javnu nabavu

"Mi smo se već našli u situciji da moramo ispostaviti uslugu održavanja za neki sustav koji smo isporučili, a zato što država funkcionira tako kako funkcionira i time što ta usluga nije prošla kroz proces javne nabave država nas je još kaznila jer nismo platili PDV po isporučenoj usluzi", kaže Pušelj Ostroški. U Sloveniji, pak, imaju obrnutu situaciju. Navodi da su ih tamo za tri stavke u ponudi, koje su tamo smatrali nedorečenima, kontaktirali i zatražili nadopunu.

 

Matešić

Sad imamo dva i pol desetljeća iskustva u javnoj nabavi i treba nam cjelovita reforma tog sustava.

"U hrvatskim uvjetima to je znanstvena fantastika, a tamo logičan korak kad se traži najbolja ponuda", kaže Pušelj Ostroški. Biljana Lerman, direktorica pravnih poslova tvrtke Nabava, smatra da je najveći problem nedostatak adekvatnog sustava planiranja nabave godinu unaprijed. "Prema prijedlogu zakona koji sam vidjela, možda smo na tragu znanstvene fantastike iz Slovenije i još nekih poboljšanja, ali ne i svih problema", zaključuje Lerman.

Komentirajte prvi

New Report

Close