Slovenija si lexom otvara put prema Mercatoru

Autor: Suzana Varošanec , 27. travanj 2017. u 14:25
Iz NO-a istupili A. Todorić i I. Crnjac/G. Stanzl/PIXSELL

Ljubljana će pratiti novčane tokove preko svog izvanrednog člana Uprave. Izbor iz redova stručnjaka je pitanje dana.

Nakon što je Slovenija izglasala lex Mercator, taj "taktički" potez Cerarove Vlade, prema slovenskim medijima, otvara put administrativnoj kontroli nad upravljanjem koncernom i pregovorima s RH oko sudbine Mercatora, što može voditi i k tome da ponovo postane slovensko vlasništvo.

Ljubljana će, naime, pratiti novčane i robne tokove preko svog izvanrednog člana Uprave. Izbor iz redova stručnjaka je pitanje dana, a očekuje se da će brzo krenuti i suradnja s hrvatskim povjerenikom Ramljakom. Postoje ideje po kojima bi trgovine koje su nakon prodaje Mercatora uključene u Konzumovu mrežu bile ponovo uključene u Mercator. Nove poteze prate i ocjene u pogledu mogućnosti da Slovenija preko fondova kupi Mercator, što Cerar nije demantirao, već naglašava da je u ovom trenutku još mnogo nepoznanica.

Kako se nagađa da bi to mogao biti jedan od krakova raspleta krize Agrokora, trebat će odobrenje vjerovnika, koji postaju motor promjena o čemu govori i odstupanje iz NO-a Mercatora Ante Todorića i Ivan Crnjca.

Uz 72 mil. eura gubitka Grupe Mercator u 2016., izvješća pokazuju da slovenskom trgovcu raste tržišni udio i prodaja u obnovljenim trgovinama temeljem rastućih ulaganja u dugotrajnu imovinu. Proknjižena su i umanjenja vrijednosti potraživanja od društava unutar vlasnika sustava, a znatno su smanjila ključne pokazatelje uspješnosti. Na rezultat isti učinak ima i prodaja Mediane i Intersporta. Prodajni prihodi od 2,5 mlrd. eura pali su 4,5% naspram 2015. godine.  

Komentari (2)
Pogledajte sve

kao da je hrvatska nekakva zemlja koju treba uvažavati..npr uvažavati njeno pravosuđe ili njeno zakonodavstvo..to je jedan posve razuman potez slovenaca…

da je to u vlasnistvu njemaca, amera ili recimo talijana, ne bi se ovako mogli ponasati.
ali kako je hr svacija prcija z anapucavanje, sto ne bi i oni jos malo nas “napucali”

New Report

Close