Slovenci prošli lošije od Todorića

Autor: Ana Blašković , 05. srpanj 2016. u 10:27
Agrokorov Tisak ima 'joint venture' za paketomate, Pošta Slovenije u najmu/I. G./PIXSELL

Paketomati su relativno novi trend u svijetu poštarskih usluga, riječ je o strojevima koji omogućuju prijam i prijenos paketa 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu.

Slovenska Pošta prošloga je mjeseca instalirala 24 paketomata diljem države za 1,3 milijuna eura. I to ne bi bila neka vijest da slovenski Dnevnik nije otkrilo da je strojeve istog proizvođača nedavno instalirao i Agrokorov Tisak, ali je za gotovo istu cijenu dobio dvaput više paketomata, konkretno njih 50.

Paketomati su relativno novi trend u svijetu poštarskih usluga, riječ je o strojevima koji omogućuju prijam i prijenos paketa 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. Dnevnik je iz Agrokora dobio službenu potvrdu da su paketomati Tisak stajali deset milijuna kuna, a u oba slučaja riječ je o istom proizvođaču, poljskom InPostu, pa se pitaju čemu takva razlika u cijeni. Iz Pošte Slovenije, na čelu s Borisom Novakom, diplomatski odgovaraju da im detalji Tiskovog ugovora u Hrvatskoj – nisu poznati.

"To je potpuno drukčiji poslovni model nego što imamo u Pošti Slovenije", kažu u toj tvrtki. Tisak i InPost odlučili su se za 'joint venture', osnivanje zajedničke tvrtke Tisak InPost, dok je u ovom slučaju Pošta Slovenije paketomate unajmila uz opciju kupnje. "Taj poslovni model omogućuje nam autonomiju u upravljanju i sve dodatne usluge", kazali su Dnevniku u Pošti Slovenije.

 Dodaju treba uzeti u obzir činjenicu da se cijena smanjuje s povećanjem broj strojeva, budući da je softver potrebno osigurati bez obzira na broj unajmljenih paketomata. Osim najma na pet godina, cijena od 1,3 milijuna eura uključuje servisiranje, održavanje i osiguravanje paketomata, korisničku podršku, održavanje i nadogradnju softvera te certificiranje POS terminala za usluge plaćanja, objasnili su drastičnu razliku u cijeni u slovenoj Pošti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close