Slovenci će plati dug štedišama, na udaru tvrtke

Slovenski premijer Miro Cerar Slovenski premijer Miro Cerar

Slovenski premijer želi regresirati od Hrvatske dugove tvrtki prema Ljubljanskoj banci.

Sutrašnji posjet slovenskog premijera Mire Cerara Opatiji u znaku je političko-pravnih poruka po pitanju deviznih uloga i neprenesene štednje u slučaju Ljubljanske banke (LB) čije će se plodno tlo ubrzo vidjeti.

Naime, Cerar poručuje da će Slovenija uredno isplatiti devizne štediše Ljubljanske banke - plan isplate će uskoro predstaviti u Strasbourgu, ali opetovano skreće pozornost na pripreme, iako je riječ o odvojenim pitanjima, neke vrste slovenskog regresa od bivših republika SFRJ po osnovi nevraćenih kredita koje je LB odobrila tvrtkama iz bivše države, ali izvan Slovenije. LB operira sa iznosom od 1,2 mlrd eura duga hrvatskih poduzeća, a Ljubljana s tezom da su štedni ulozi preko Beograda (NBJ) stavljeni u hrvatsku privredu. Kod toga zanimljive momente čine i sama lista poduzeća-dužnika zbog slovenskih tvrtki osnivača, te što se devizni ulozi tretiraju opet kao sukcesijsko pitanje.

 

1,2mlrd.

eura duga potražuje LB od hrvatskih tvrtki

Upravo je to Hrvatska uspješno pobijala pozivajući se na privatno-pravni odnos štediša i LB, što je sud u Strasbourgu i potvrdio. Ne bude li političkih iznenađenja, isti pravni pristup očekuje se i nadalje, a izgleda i da hrvatski sudovi u ovom slučaju funkcioniraju: odlučivali su po tužbama LB (zagrebačke filijale) koja je utuživala svoja potraživanja po osnovi danih kredita. Kako doznajemo, postoje presude kojima je hrvatskim tvrtkama naloženo da plate svoje dugove na osnovi dobivenih kredita, pa navodno stoji i dalje da su tužbe još uvijek moguće pravno sredstvo.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!