Slovačka se zadužila uz upola nižu kamatu nego Hrvatska

Autor: Jadranka Dozan , 12. siječanj 2014. u 22:00
Ministar financija Slavko Linić/ Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Čak i zemlje koje nisu bile tranzicijski odlikaši lani su prestigle Hrvatsku; premija osiguranja od kreditnog rizika za Mađarsku je 1% niža.

Iako u Vladi već započinju razgovori o rebalansu proračuna za 2014. ministar financija poručuje da su državne financije pod kontrolom.

Kako je ova godina za državu čak 10-ak milijardi kuna teža od 2013. u pogledu potreba financiranja, ministar Slavko Linić podsjetio je da je Vlada prodajom dolarskih obveznica još u studenome (1,75 milijardi USD) "riješila" prvih šest mjeseci. Objasnio je usput da je "stanje na tržištima kapitala u svijetu problematično zbog krize". Međutim, ono je već neko vrijeme, pa i trenutno, problematično samo za zemlje s problematičnim ekonomskim pokazateljima i izgledima, a to je ovih dana zorno pokazao i primjer Slovačke.

Tamošnji je ministar financija Peter Kažimir već prošli tjedan testirao apetite investitora i bez problema realizirao zaduženje na čak 15 godina za 1,5 milijardi eura, i to uz prinos investitorima od samo 3,65 posto. Potražnja u knjizi predbilježbi premašila je 4 milijarde eura i 170 investitora, a 80 posto izdanja prodano je europskim ulagateljima iz 20-ak zemalja, izvijestili su iz Erste grupe, savjetnika u toj operaciji. Naravno, lakše je prodavati dug zemlje s kreditnim rejingom investicijskog ranga "A", kakav je slovački, negoli onih s nižim ili neinvesticijskog ranga u kakvom je Hrvatska već godinu dana. Slovačka, usto, već nekoliko godina bilježi rast BDP-a, a ove joj godine predviđaju ubrzanje do 2,1 posto. Lani je deficit smanjila sa 4,5 na 3 posto BDP-a, što je upola niža razina nego kod nas. Komfornija joj je situacija i u pogledu razine i dinamike javnog duga, što joj i u planiranoj privatizaciji (manjinskog udjela u glavnom telekom operateru) daje bolje pregovaračke pozicije.

Na financijskom tržištu te se pozicije jasno očituju u premijama osiguranja od kreditnog rizika (CDS). Na 5-godišnji dug Slovačke CDS iznosi samo 83 tzv. bazna boda, što znači da investitori traže samo 0,8 postotnih bodova veći prinos nego na usporedivi njemački dug. Premija rizika za Hrvatsku na taj rok trenutno je 3,24 postotna boda. Nažalost, tijekom 2013. i zemlje koje su imale sličnu ili lošiju percepciju investitora su nas prestigle. Na mađarski 5-godišnji dug CDS je 236 bodova, na slovenski 221, rumunjski 183, bugarski 122. Skori ulazak u postupak za prekomjerni deficit (EDP) i Vladin odgovor na zahtijevanu prilagodbu bit će ujedno i novi test vjerodostojnosti s odrazom i na premije rizika. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

U Slovačkoj ne Vladaju UDBA i KOMUNISTI zato se to nemože uspoređivati, Slovaška je izvela LUSTRACIJU a Hrvatske nije ni počela.

Danas stvarno nije teško biti bolji od Hrvatske. Poljska, Češka, Slovačka ekonomski du danas daleko ispred nas. Jedna češka izveze preko 100B$ robe. Dovoljno je vidjeti novu Octaviju da se vidi gdje su oni…2020 godine oni će biti galaksiju od nas, jer u njih izrasta nova generacija inženjera i stručnjaka, u dobrom sustavu….

blago njima kad imaju sposobnu vladu i sposobne ministre [emo_ljut]

New Report

Close