Slotovi CA prevrijedni zbog turizma

Autor: Marija Crnjak , 08. studeni 2016. u 22:00
Prodaja slotova isplativija je prije izgradnje novog terminala/REUTERS

U turističkom sektoru zabrinuti su zbog moguće slabije povezanosti letova s dalekih tržišta, budući da se većina tih letova realizira preko Heathrowa.

Prodaja slotova na londonskoj zračnoj luci Heathrow (LRH), na što se odlučila Croatia Airlines kako bi priskrbila novac za poslovanje, dolazi u trenutku sve značajnijeg porasta britanskog turističkog tržišta, ali i većeg interesa stranih gostiju za Hrvatsku.

Zbog toga se radi o nesretnoj odluci domaćeg avioprijevoznika, poručio je ovih dana Ratomir Ivičić, direktor Hrvatske turističke zajednice sa svjetskog turističkog sajma u Londonu. Tamo se sastao s brojnim predstavnicima organizatora putovanja koji najavljuju rast prometa i pokretanje novih aviolinija prema Hrvatskoj. Tako Thomson primjerice iduće godine uvodi dva nova leta na relaciji Edinburgh-Pula te Doncaster Shefield-Dubrovnik, Jet2com četiri nova leta, dva u Dubrovnik te po jedan u Pulu i Split, čime će se od 2017. godine kapaciteti povećati za 100 posto. Prve letove na relaciji Manchester-Split uvodi Thomas Cook, a British Airways uvodi na relaciji London Heathrow-Pula.

 "Jednom kad prodamo slotove, mi ih više nikada nećemo dobiti, oni su prevrijedni, poručio je Ivičić, kako prenose mediji. Prema podacima eVisitora, u prvih deset mjeseci s britanskog tržišta realizirano je 3,3 milijuna noćenja, a u sljedećoj godini najviše će se ulagati u promociju van sezone. Kako je poznato, Croatia Airlines ima na Heathrowu devet para tjednih slotova, koje bi trebali prodati u drugoj polovici sljedeće godine. Pojašnjavaju da je odluka donijeta u sklopu restrukturiranja i rezanja troškova, budući da na liniji Zagreb-London ostvaruju gubitke unatoč dobroj popunjenosti od 75 posto. Gubici iznose između jednog i tri milijuna eura godišnje, a do njih dolazi jer se zbog konkurencije ne mogu postići bolje cijene karata.

CA je potrebno oko 30 milijuna dolara za investicijsko održavanje, a prodaja slotova trebala bi pokriti dio tih potreba. U turističkom sektoru zabrinuti su ne samo zbog britanskog tržišta, koje se uostalom može pokriti i drugim kompanijama koje lete za LHR, već ih brine i moguća slabija povezanost na povezanim letovima s dalekih tržišta, budući da se većina tih letova realizira preko Heathrowa. Drugi pak kažu da je prodaja slotova isplativija prije izgradnje novog terminala LRH, jer se sada može postići bolja cijena. Koliko CA planira dobiti od prodaje nisu za sada otkrili.

Komentirajte prvi

New Report

Close