Slijedi nadogradnja plana gospodarenja otpadom

Autor: Suzana Varošanec , 05. travanj 2016. u 22:01
Đuro Horvat, Tehnix/Žarko Bašić/PIXSELL

HGK inicira da se u Zakon o javnoj nabavi ugradi i inovativnost, koja vodi većem udjelu ‘zelene javne nabave’.

Za očekivati je strateške odluke u pogledu nadogradnje plana gospodarenja otpadom, potvrdio je zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Mario Šiljeg na jučerašnjoj konferenciji u Hrvatskoj gospodarskoj komori "Promocija inovacija za resursnu učinkovitost i gospodarenje otpadom u javnoj nabavi", organziranoj u suradnji s Zagrebačkim Holdingom.

Šiljeg nije iznosio konkretne pojedinosti, nego se posebno osvrnuo na još jedan cilj, a to je da se do 2020. u više od pola postupaka javne nabave uključe i neke od zelenih javnih nabava. Prema komentaru hrvatskog europarlamentarca Davora Škrleca danom nakon skupa za Poslovni dnevnik zelena javna nabava nije profunkcionirala u Hrvatskoj, iako se na taj način može legalno preferirati proizvođače s lokalnog tržišta.

Javni sektor bi trebao prednjačiti kako bi se počele primjenjivati nove tehnologije, a Škrlec smatra kako nas ništa ne spriječava da krenemo u smjeru cirkularne ekonomije koja će ionako kroz kratko vrijeme zaživjeti u EU, pa svako odgađanje znači gubitak vremena. S tvrdnjom Škrleca da nam otpad treba postati gospodarski resurs slaže se i Đuro Horvat, direktor Tehnixa, izvozno orijentirane tvrtke koja je razvila više od 350 vlastitih proizvoda, koji se uspješno prodaju na globalnom tržištu. Otpad je, prema Horvatu, veliki gospodarski resurs, a prilikom implementacije inovativne tehnologije trebat će slijediti primjere odgovornog postupanja sa tim resursom grada Preloga i otoka Krka.

Kao vodeća domaća ekoindustrija prednjači sa velikim ulaganjima u proizvodne specifičnosti, posebice one vezane uz sortiranje otpada, te usavršavanjem tehhnologije, a kako rade modularno, fleksibilno reagiraju i na različite potrebe lokalnih jedinica. Inače, HGK će inicirati da se u novi Zakon o javnoj nabavi ugradi odredba o inovativnoj javnoj nabavi kako bi tvrtke mogle steći reference za svoje inovativne proizvode u vlastitoj zemlji, što je predstavio Josip Zaher. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

U Hrvatskoj svaka nadogradnja znaci veci trosak za stoku sitnog zuba.

Radi se o sirovinama.
Jedino je ispravno da se plaća za razvrstani otpad kao sirovinu.
Kao što se polaća za pvc flaše , papir….tako se treba organizati sakupljanje i otkup svih sirovina.
Mnogi bi se na taj način zaposlili.

New Report

Close