Slijedeći Sanaderove tragove bečki tužitelji pokreću postupak

Autor: Poslovni dnevnik , 17. listopad 2012. u 22:00
Ivo Sanader

Državno odvjetništvo u Beču podnijelo optužni prijedlog protiv dvojca od kojeg je Sanader za posredovanje u procesu u Italiji navodno trebao primiti 150.000 eura.

Otkrićima o sumnjivim Sanaderovim poslovima i provizijama kao da nema kraja, a najnovije dolazi ravno iz Beča. Austrijsko državno odvjetništvo za borbu protiv korupcije (WKStA) pokrenulo je, naime, u kolovozu ove godine istražne radnje na temelju dokumentacije koja je pronađena kod Ive Sanadera kada je 2010. uhićen u Salzburgu, istraga je sada završena, a državno odvjetništvo je kao rezultat te istrage podnijelo optužni prijedlog protiv dvojice njegovih poznanika – Renea Benka, tajkuna koji se obogatio na nekretninama, i prijatelja mu Michaela Passera, objavio je jučer austrijski dnevni list Die Presse.

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader za svoje je usluge tom dvojcu, s kojim se družio još u vrijeme svojih poduzetničkih početaka u Austriji, navodno dobio honorar od 150.000 eura. To je listu potvrdio glasnogovornik Državnog odvjetništva za borbu protiv korupcije Erich Mayer. Obojici okrivljenih se, kako pišu austrijske novine, stavlja se na teret "kazneno djelo pokušaja zabranjene intervencije", a predmet se nalazi na Pokrajinskom sudu u Beču, kod sutkinje Marion Zöllner. Prema njezinoj procjeni, sudski postupak počet će još ove godine i prijeti im do pet godina zatvorske kazne. Inače, protiv Benka je državno odvjetništvo u Beču vodilo 2011. istragu zbog sumnje na pranje novca, ali je istraga obustavljena u siječnju 2012. godine.  Za što je bivši hrvatski premijer ovoga puta primio ili trebao primiti honorar? Trebao je navodno posredovati u korist talijanskog projektnog društva koje pripada Signa Holdingu u Benkovom vlasništvu, Signa 03, protiv kojeg se vodi sudski postupak u Milanu. 

"Tvrtka Signa uložila je žalbu na rješenje milanskog poreznog tijela. Tu se Sanader ubacio u igru. Dugogodišnji Benkov poznanik s vezama u Austriji i Italiji trebao je pomoći u ubrzavanju žalbenog postupka. Trebao je pomoći i da se odluka donese u korist društva Signa 03. Bivšem političaru, koji je zbog korupcije tražen po cijelom svijetu i protiv kojeg se nakon izručenja u Hrvatsku vodi više kaznenih postupaka, obećan je nagradni honorar od 150.000 eura. To proizlazi iz pismenog sporazuma između Passera i Sanadera", pišu austrijske novine, dodajući kako je Benko navodno Passeru, prijatelju i svom poreznom savjetniku, obećao da će mu nadoknaditi Sanaderov honorar. Poznanstvo između Benka, Passera i Sanadera čini se da seže daleko u prošlost. "Sanader je studirao u Innsbrucku, a u Tirolu je bio i poslovno aktivan. U zemlji između planinskih vrhova Nordkette i Patscherkofel postalo je  očigledno da se Sanaderov put križao s putem predstavnika Austrijske narodne stranke (ÖVP) i Slobodarske stranke Austrije (FPÖ). Tako i s bivšim dogradonačelikom iz redova Slobodarske stranke Austrije, Michaelom Passerom, s kojim je Sanader navodno imao tvrtku. Benko je Sanadera upoznao u razdoblju kada je često boravio u Tirolu", objašnjava Die Presse povijest kontakata spomenutog trojca.

Tvrtka koju spominje Die Prese vjerojatno je WAPAG-Handelswaren-Vertriebs-Gesellschaft, osnovana još 1986., a ugašena 31. kolovoza 2001., u kojoj je, prema pisanju hrvatskih medija, Sanaderu nadređen ortak bio Michael Passer. Sanader je u toj tvrtki za distribuciju u trgovini imao 20 posto udjela.Passer i 35-godišnji Benko, čiji se portfelj nekretnina u Austriji i inozemstvu procjenjuje na vrijednost od gotovo pet milijardi eura, dugogodišnji su pak prijatelji. "Passerova bivša žena, šefica Wüstenrota, Susanne Riess-Passer, sjedi u savjetodavnom odboru tvrtke Signa, zajedno s drugim poznatim kolegama: Alfredom Gusenbauerom, bivšim saveznim kancelarom iz Socijaldemokratske partije Austrije SPÖ (predsjednik), Karlom Samstagom, bivšim šefom Austria Bank, Karlom Stossom, direktorom društva Casinos Austria, Wendelinom Wiedekingom, bivšim šefom Porschea," pišu austrijske novine.

Sve negira

Benko: Nemam ništa s time

U izjavi za Die Presse, danoj preko glasnogovornika Roberta Leingrubera, Benko na stvari ne gleda ni približno na isti način kao državno odvjetništvo te tvrdi da s cijelom pričom on nema ništa. Ukazuje da sumnje austrijskog državnog odvjetništva počivaju na sporazumu austrijskog poreznog savjetnika Passera sa Sanaderom, u kojem se javlja ime Signa. No, tvrdi da sporazum nisu zaključili niti on, Benko, niti Signa, a niti im je takav sporazum poznat. Tvrdi štoviše da porezni savjetnik ili netko treći nikada nisu bili angažirani u vezi sa sudskim postupkom koji se vodi zbog poreza. S druge strane, Michael Passer nije želio komentirati slučaj nego je prekinuo telefonski razgovor s austrijskim novinarima.

Komentirajte prvi

New Report

Close